Functieomschrijving opstellen - de checklist om de juiste functieomschrijving op te stellen

Een goede functieomschrijving is een absolute must voor het aantrekken en vinden van de juiste kandidaat. Door nauwkeurig te zijn bij het beschrijven van de functie en het gewenste profiel zal u voorkomen dat u een verkeerde keuze maakt. Omdat de inhoud van functies door de jaren heen is veranderd, volstaat het niet om een oude functieomschrijving bij te werken of een algemene beschrijving te gebruiken. Naast het vinden van nieuw talent vormen functieomschrijvingen eveneens een goed startpunt bij het beoordelen van werknemers.

De eerste stap van een succesvol wervingsproces

Een functieomschrijving opstellen lijkt veel op het opmaken van een blauwdruk voor het werven van nieuw personeel: als het goed gebeurt, is de kans veel groter dat daarna alles soepel verloopt. Met een goede functieomschrijving kunnen wervingsmanagers namelijk precies duidelijk maken wat ze van een sollicitant verwachten. De sollicitanten krijgen op hun beurt dan weer een duidelijk beeld van de taken en verantwoordelijkheden wat de kans vermindert dat het bedrijf sollicitaties gaat ontvangen die niet aansluiten bij de functie.

Een hulpmiddel bij het functioneringsgesprek

Een goed opgestelde functieomschrijving is niet alleen een doeltreffend wervingshulpmiddel, maar op basis van de duidelijk omschreven richtlijnen kan het management ook een constructief functioneringsgesprek voeren met de medewerker. Nog een reden waarom het dus essentieel is ervoor te zorgen dat uw functieomschrijvingen goed zijn opgesteld.

Wil je meer weten over hoe je een goede functieomschrijving opstelt? Download dan nu onze gratis gids!

 

 

Deze pagina delen