Durf in te zetten op je mad skills

Geplaatst door Robert Half on 19/03/2024
Geschatte leestijd: 4 minuten

Wat zijn mad skills?

Het verschil tussen 'hard skills' (technische vaardigheden) en 'soft skills' (gedragsvaardigheden) is al lang geen geheim meer, maar tegenwoordig staan ook 'mad skills' hoger op het verlanglijstje van recruiters en bedrijfsleiders. Dit zijn soft skills die erg zeldzaam zijn of samengaan met een bijzonder kenmerk. Het zijn eigenlijk een soort buitengewone vaardigheden die je hebt verworven door bijvoorbeeld:

 • Levenservaringen (tegenslagen, successen, gebeurtenissen in je privéleven);
 • Ervaringen als ondernemer;
 • Activiteiten in het vrijwilligers- en/of verenigingsleven;
 • Vrijetijdsbestedingen, hobby's, reizen, sportactiviteiten...

Bedrijven veranderen continu en hebben dan ook regelmatig behoefte aan enerzijds een nieuwe, verfrissende insteek en anderzijds flexibele profielen die goed kunnen omgaan met onzekerheid. Recruiters hebben hierdoor oog voor atypische profielen, waaronder mad skills, die kunnen wijzen op een bepaalde mentaliteit en vastberadenheid.

Het is ook niet ondenkbaar dat mad skills het verschil kunnen maken bij de rekrutering. Wanneer recruiters de keuze hebben tussen twee kandidaten, wordt doorgaans toch de kandidaat verkozen die dat tikkeltje extra opvalt door zijn of haar uitzonderlijke vaardigheden.

Mad skills tijdens een sollicitatiegesprek en op je cv

De coronapandemie en de bijbehorende terugkeer naar een zekere authenticiteit hebben de aandacht voor mad skills in het rekruteringsproces versterkt. Zo staan de traditionele 'passies' niet langer ergens onderaan op het cv, maar krijgen ze een aparte plek bovenaan, los van het klassieke kopje 'reizen en vrijetijdsbestedingen'.

Vind je het moeilijk om de vinger te leggen op je mad skills? Vraag dan eens rond bij vrienden en kennissen. Een blik van buitenaf kan erg waardevol zijn, we hebben namelijk allemaal wel iets wat ons onderscheidt van de rest.

Mad skills zijn tot slot ook nuttig om een carrièreswitch naar waarde te schatten. In combinatie met je andere vaardigheden kunnen je mad skills het verschil maken in bedrijven die continu willen innoveren of hun markt willen transformeren.

Voorbeelden van mad skills

 • Er weer bovenop komen na een tegenslag: in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, kunnen recruiters een mislukking soms echt wel waarderen. Ben je tijdens je studies of loopbaan compleet de mist in gegaan met een dossier of project? Praat er dan openlijk over. Leg in detail uit waarom het toen volgens jou fout is gegaan en welke lessen je daaruit hebt geleerd. Falen is één ding, maar leren uit een mislukking is nog iets anders.
   
 • Kunnen 'geven': ben je werkzaam als vrijwilliger bij een vereniging, goed doel of vakvereniging of fungeer je regelmatig als begeleider voor bijvoorbeeld stagiairs? Zet die mad skills dan in de spotlight op je cv en benoem het tijdens je sollicitatiegesprek. Welwillendheid is namelijk een skill die erg wordt gewaardeerd door recruiters. Als je jezelf inzet voor anderen zonder iets in de plaats te verwachten, gaat men er ook van uit dat je met plezier je kennis doorgeeft.
   
 • De vinger kunnen leggen op je professionele ambities: gebruik eerdere functies buiten je professionele loopbaan om zaken in perspectief te plaatsen, je inzet in de kijker te zetten en concreet te beschrijven wat je verwacht van je professionele toekomst. Heb je bijvoorbeeld een functie uitgeoefend die niet overeenkwam met je verwachtingen of waarden? Dan moet je kunnen uitleggen waarom je een andere weg bent ingeslagen. Kandidaten die zaken ter discussie durven te stellen, hebben steevast een streepje voor bij recruiters.
   
 • Sport, vrijetijdsbesteding en muziek: je hobby's kunnen heel wat vertellen over jou als persoon. Bijvoorbeeld: om op een hoog niveau aan sport te doen, moet je veeleisend zijn tegenover jezelf en een flinke dosis volharding aan de dag leggen. Leg uit welke aspecten van die sport je aantrekken en hoe die mad skill ook op de werkvloer van pas kan komen. Bespeel je al sinds je kindertijd een instrument? Mooi zo! Dan ben je in staat om jezelf langdurig voor iets te interesseren en bereid om voortdurend bij te leren om op niveau te blijven. Die mad skill is ook nuttig in je professionele leven.
   
 • Een sprong in het diepe durven te wagen: of je nu onverwacht moet invallen in het voetbalteam, als vrijwilliger bij een plaatselijke vereniging werkt of gepromoveerd bent tot interim-voorzitter van de sportclub... Het siert je als je het beste probeert te maken van een moeilijke situatie of je uit de slag weet te trekken met weinig middelen.

Aarzel dus vooral niet om over die ervaringen te vertellen. Recruiters houden van kandidaten die de koe bij de hoorns vatten en creatief obstakels overwinnen.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging waarin je je mad skills kan gebruiken? Solliciteer dan nu!

Meer blogposts...