Hoe zorg je dat je de beste werkstudenten in dienst neemt?

Geplaatst door Robert Half on 04/04/2024
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Werkstudenten in dienst nemen is vaak een bijzonder slimme zet. Niet alleen kunnen studenten onderbezetting opvangen en continuïteit garanderen tijdens de vakantieperiodes, maar ook buiten de zomermaanden zijn werkstudenten het beste middel voor een optimale productiviteit, bijvoorbeeld tijdens piekmomenten. Bovendien vormen ze een flexibel en kostenefficiënt alternatief tegenover normale werknemers. Maar de ene werkstudent is de andere niet, en je wilt natuurlijk alleen de meest geschikte kandidaten in huis halen. Hier zijn een aantal tips om de beste werkstudenten aan te trekken.

Werkstudenten aantrekken: flexibiliteit is key

Laat ons beginnen met dé gouden regel bij het uitzetten van vacatures voor studenten: om goede werkstudenten aan te kunnen trekken, stel je je als werkgever het best flexibel op. Werkstudenten die het hele jaar door bijverdienen, volgen vaak ook nog colleges. Tijdens de zomermaanden is dit probleem minder groot, maar het is desondanks goed om rekening te houden met hun lessenrooster. Want als studenten hun colleges met plezier willen overslaan, geven ze niet meteen blijk van veel inzet of toewijding. Bovendien zijn de meeste werkstudenten geneigd om hun werk beter te doen voor een werkgever die zich goed in hen kan verplaatsen, en die bijvoorbeeld begrip heeft voor last-minute tijdswijzigingen bij tentamens of belangrijke groepsopdrachten. Werkstudenten niet inzetten volgens traditionele schema’s, maar wanneer ze tijd hebben, komt tot slot ook de productiviteit ten goede.

Een aantrekkelijk salaris is niet alles, maar toch

Voor vaste werkkrachten blijkt loon niet de enige bepalende factor – al kan een goed salaris natuurlijk wél het verschil maken als je toptalenten interessante aanbiedingen van andere bedrijven krijgen. Hoewel er ook veel werkstudenten zijn die ervaring willen opdoen en je natuurlijk die geïnteresseerde profielen wilt aanspreken, blijft de meerderheid veel belang hechten aan het geld dat er tegenover staat. Als je een aantrekkelijk salaris kunt bieden of andere voordelen (zoals bijvoorbeeld werknemerskortingen), onderscheid je je meteen van de concurrentie op de arbeidsmarkt.

Toch is het ook aanbevolen om in de vacature daarnaast duidelijk te vermelden wat werkstudenten allemaal kunnen bijleren. Die skills kunnen ze op hun beurt goed gebruiken in hun toekomstige sollicitatiebrieven of -gesprekken.

Handige of goed bereikbare locatie? Benadrukken in de vacature!

Je kan er het beste van uitgaan dat studenten geen eigen auto hebben. Ze moeten dus naar hun werk komen met de fiets of het openbaar vervoer, mocht het nodig zijn dat zij niet thuiswerken. Is je bedrijf goed bereikbaar, bijvoorbeeld vlak bij een trein- of busstation? Vermeld dit nadrukkelijk in de vacature. Zelfs voor het kleine deel van de studenten dat wél over een eigen auto beschikt, is het openbaar vervoer een goedkoop en handig alternatief.

Werkstudent aanwerven? Let op deze aandachtpunten

Heb je de perfecte werkstudent gevonden? Een goede start is natuurlijk van groot belang:

  • Spreek goed het aantal uren per week af die de student werkt: het maximum is 16 uur per week (met uitzondering van 40 uur per week in de maanden juni, juli en augustus).
  • Stel een arbeidsovereenkomst speciaal voor studenten op.
  • Overhandig je nieuwe werknemer het volledige arbeidsreglement.

Niet alleen de indiensttreding is belangrijk, maar ook de volledige werkervaring. De meeste werkstudenten die een band opbouwen met hun werkgever, blijven namelijk trouw en zijn geneigd om jarenlang voor dezelfde organisatie te blijven werken. Zo bespaar je natuurlijk op inwerk- en trainingskosten, én haal je meer uit je werkstudenten, omdat zij het bedrijf door en door kennen.

Interesse om een werkstudent aan te nemen? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder. 

Meer blogposts...