Vakantiewerk tijdens de zomer: zó scoor je de beste bijbaan

Geplaatst door Robert Half on 04/04/2024
Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Werken als student levert je heel wat voordelen op. Zakgeld, natuurlijk, maar ook werkervaring  Heel wat studenten kiezen hun bijbaantje(s) zelfs héél zorgvuldig uit en stemmen deze af op hun latere carrière. Een slimme zet, want zo laat je je werkervaring als student aansluiten bij de baan die je na je studie hoopt te krijgen, en dat is een interessant voordeel bij latere sollicitaties. Kijk je nu al uit naar een leuke en nuttige bijbaan tijdens de zomer? Hier zijn een aantal tips om het meteen goed aan te pakken.

Zet in op LinkedIn

Dat je nog studeert (en je dus nog niet op de arbeidsmarkt actief bent), betekent niet dat je geen LinkedIn-pagina mag hebben. Integendeel: als je gaat voor écht interessant vakantiewerk dat bovendien perfect aansluit bij jouw ambities, dan is LinkedIn de plek waar je moet zijn om potentiële werkgevers en collega’s te vinden. Zaken die je op de professionele netwerksite makkelijk kunt aangeven, zijn onder andere:

  • Je huidige studies: wat studeer je en welke specialisatie heb je gekozen?
  • Studies die je al hebt afgerond.
  • Aanvullende cursussen die relevant zijn voor je studie en/of je toekomstige carrière.
  • Werkervaring als student: vakantiewerk, stages etc.
  • Vrijetijdsbesteding: jeugdorganisaties, sport, cultuur, avondschool etc.

Extra tip: bekijk de LinkedIn-profielen van andere studenten voor inspiratie. Lees je iets wat je aanspreekt of zie je een leuke infographic voorbijkomen? Plagiaat is natuurlijk uit den boze, maar niets houdt je tegen om zo’n idee te gebruiken als aanzet en er vervolgens je eigen draai aan te geven. Hoe persoonlijker jouw LinkedIn-pagina, hoe meer deze opvalt en hoe meer kans je hebt om een veelbelovende bijbaan te vinden.

Maak een shortlist van je toppers

Als je weet welke richting je over enkele jaren uit wilt met je carrière, heb je misschien ook al enkele topbedrijven in het achterhoofd waar je jouw droombaan later wilt vinden. Waarom wachten tot je afgestudeerd bent om die bedrijven te benaderen? Wie weet hebben ze een vacature voor een werkstudent in de aanbieding en komt jouw spontane sollicitatie als geroepen! Ben je de gelukkige uitverkorene voor die felbegeerde studentenbaan bij bedrijf X of Y, dan sta je alvast met één been in de organisatie waar je later carrière wilt maken. Bovendien krijg je dankzij dit vakantiebaantje de kans om het bedrijf van binnenuit te leren kennen en er de nodige contacten te leggen. Kortom: niet aarzelen om je cv en motivatie te versturen, gewoon doen! Vraag je je (zoals zoveel mensen) nog af hoe je die perfect kan opstellen? Kijk dan hier.

Hulp nodig?

Schakel een specialist in Je bent lang niet de enige student die op zoek is naar een fijn bijbaantje. Dat weten recruiters en interimkantoren ook. Vandaar dat er vandaag de dag heel wat gespecialiseerde kantoren en online platformen zijn die zich specifiek richten op werk voor studenten. Je vindt er, naast vacatures, ook informatie over de wetgeving aangaande studentenwerk of jouw rechten en plichten als werkstudent. Neem deze informatie ter hart, zodat je goed geïnformeerd aan je zoektocht naar je studentenbaan begint.

Op zoek naar een vakantiejob? Contacteer ons, we helpen je graag verder. 

Meer blogposts...