De belangrijkste vaardigheden voor het senior management

Geplaatst door Robert Half on 25/04/2024
Geschatte leestijd: 4 minuten

Netwerken zijn belangrijk. In de snel veranderende zakenwereld presteren managers op C-niveau namelijk beter als ze nauw samenwerken met anderen. Hun gedachten, ideeën en plannen vormen zich door gesprekken te voeren op kantoor en op evenementen met sectorgenoten. Topmanagers die durven toe te geven dat ze niet alles weten, zijn geloofwaardiger, toegankelijker en eerlijker. Hun netwerk stelt hen in staat om snel en accuraat te reageren. Ze zijn ook beter geïnformeerd, waardoor ze hun beslissingen beter onderbouwen. Daarom is 'netwerkleiderschap' een van de belangrijkste vaardigheden voor senior managers. 

Oprechte connecties leiden tot hechte banden 

Hoewel wij altijd voorstander zijn geweest van netwerken, is het een term die vaak verkeerd begrepen wordt. Het wordt gezien als iets voor extraverte verkopers: socializen in een zakelijke context in de hoop een volgende deal binnen te halen. Waar netwerken echt om draait is contacten leggen met anderen. Oprechte relaties opbouwen die voor beide partijen voordelig zijn, waarbij je elkaar steun en een klankbord biedt. Net als alle andere relaties zijn netwerkrelaties een zaak van tweerichtingsverkeer. 

Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat je een netwerk niet opbouwt wanneer je het nodig hebt – het is een langetermijnproces. Een proces waarbij je ideeën en informatie uitwisselt en van elkaar leert. In het bedrijfsleven hebben we de neiging om voorrang te geven aan zaken die onmiddellijk resultaat opleveren. Maar zelfs in sales komen de beste resultaten voort uit langdurige relaties. Als je eenmaal een vertrouwensrelatie hebt opgebouwd, is het veel moeilijker om die te verbreken. 

Ten tweede leg je best op een oprechte manier contact met anderen. Er wordt veel geschreven over empathie en leiderschap – openstaan voor en luisteren naar de gevoelens en ervaringen van anderen. Wanneer je iemand oprecht steunt en helpt, zal diegene je sneller aanbevelen bij collega's en kennissen. Als je daar – op authentieke wijze – in slaagt, bouw je steeds meer en sterkere connecties op. 

Samen voor verandering zorgen 

Netwerkleiderschap is een hulpmiddel om verandering in een bedrijf door te voeren. Innovatie begint vaak bij mensen die een proces of afdeling door en door kennen. Om bijvoorbeeld de productie van een fabriek te optimaliseren, is het goed dat je als manager een luisterend oor biedt aan de medewerkers. Als managers op C-niveau een omgeving creëren waarin mensen hun stem kunnen laten horen en vervolgens hun ideeën werkelijkheid zien worden, wordt hun interne netwerk alleen maar sterker. 

Netwerken zijn ook nuttig om projecten in goede banen te leiden. Zonder hechte relaties is een briljant idee namelijk moeilijker te realiseren. We zien ook dat CEO's en CFO's steeds vaker echte businesspartners worden. Als het bijvoorbeeld over artificiële intelligentie gaat, moeten CEO's en CFO's begrijpen wat andere afdelingen drijft en hoe ze met elkaar verbonden zijn. De beste topmanagers hebben dat inzicht.

Jonge netwerkers 

We zien netwerkleiderschap echter ook bij jongere leidinggevenden terugkomen. Dertigers die een functie op C-niveau ambiëren, zijn vaak al aan het netwerken sinds hun achttiende. Ze beseffen dat ze niet alles weten en dat ze een beroep kunnen doen op de kennis van anderen. Daardoor slagen ze er ook in om leiding te geven aan verschillende generaties. Om de vinger aan de pols te houden, komen ze in kleine groepen samen met collega's uit de sector. Zo kunnen ze hun ideeën aftoetsen voordat ze beslissingen nemen, en krijgen ze vertrouwen in de markt. Ze zijn ervan overtuigd dat anderen helpen en een gemeenschap opbouwen de juiste manieren zijn om dingen voor elkaar te krijgen. 

Netwerkleiderschap is gebaseerd op oprechte relaties die in de loop van de jaren ontstaan. Het komt erop aan anderen te steunen en te helpen, en zo collectief een bedrijf te transformeren. Ja, dat kost tijd en moeite, maar met een sterk netwerk waarin mensen zich verbonden, gehoord en gewaardeerd voelen, kan je geweldige resultaten boeken. Daarom is netwerkleiderschap een van de belangrijkste vaardigheden voor de senior manager van de toekomst. 

 

Veronique Elskens is Regional Director bij Executive Search in de Benelux.

Mario Custodio is Managing Director bij Executive Search in Brazilië.

 

Robert Half Executive Search 

Robert Half Executive Search is een van de meest toonaangevende adviesbureaus in de wereld voor de werving van directie- en bestuursleden. Ons bewezen adviesmodel onderscheidt zich door een praktische, gepersonaliseerde benadering te combineren met ons uitgebreide internationale netwerk en unieke veelzijdigheid. 

Dankzij onze jarenlange ervaring en diepgaande sectorale kennis vervullen we voor onze cliënten een dubbele functie: als marktbarometer en betrouwbare ambassadeur. Hierdoor kunnen we vandaag trots terugblikken op het invullen van cruciale topfuncties voor zowel kleine, middelgrote als beursgenoteerde ondernemingen en bedrijven in private, private-equity- en familiale handen. 

Ons advies en onze begeleiding houden zowel voor de onderneming als de kandidaat meer in dan wat de opdracht voorschrijft. De juiste kandidaat vinden is immers maar een eerste stap in het uitbouwen van een toekomstgerichte benadering op het vlak van management en leiderschap op lange termijn.

Boardroom Navigator 2023

Benieuwd naar meer inzichten in prioriteiten, trends en uitdagingen voor executive commitees en private equity investeerders?

Download de Boardroom Navigator

Meer blogposts...