3 redenen waarom werven in de zomer een goed idee is

Geplaatst door Robert Half on 02/05/2024

Vakantie. Heerlijk – voor iedereen die z’n out-of-office mag aanzetten, tenminste. Want het bedrijf moet natuurlijk blijven draaien. Voor de vakantiegangers is vaak tijdelijke vervanging nodig en je kunt je teams maar het best helemaal op orde hebben voordat de drukke septemberperiode eraan komt. Gelukkig is de zomer de ideale periode om recruitment een tandje bij te zetten. Dit is waarom het zinvol is om tijdens de zomer te werven.

1. Net-afgestudeerden gaan op zoek naar hun eerste baan

De zomer is voor veel ex-studenten de periode om op zoek te gaan naar hun eerste baan. Deze kersverse professionals zullen met veel tijd en motivatie op zoek gaan naar een bedrijf dat bij hen past.

2. Tijdens de zomer staan mensen vaak open voor iets nieuws

Kandidaten – of ze nu al werk hebben of niet – hebben in de zomer vaak meer vrije tijd. Voor sommigen de perfecte gelegenheid om hun carrière opnieuw te evalueren en zich af te vragen of ze toe zijn aan een carrièreswitch. Daarnaast zullen ze in deze periode ook meer tijd hebben om hun cv eens grondig onder handen te nemen. Kortom, kandidaten staan in de zomer meer open voor een nieuwe uitdaging. 

3. Meer tijd om het werving- en selectieproces te optimaliseren

Kandidaten haken af wanneer het sollicitatieproces te lang duurt. Alles mag in de zomer dan wat langzamer gaan, maar topkandidaten laten niet op zich wachten. Rond de gesprekken met kandidaten dus zo efficiënt mogelijk af. Zonder ze te laten merken dat je met lagere capaciteit werkt, uiteraard.

De zomer leent zich er ook voor om nieuwe methodes uit te proberen om de beste kandidaten aan te trekken.

  • Leg de nadruk eens op soft skills in plaats van technische vaardigheden en theoretische kennis.
  • Probeer sollicitatiegesprekken te voeren via video.
  • Betrek eens andere medewerkers bij het werving- en selectieproces.
  • Probeer te achterhalen of de indruk die kandidaten tijdens het gesprek krijgen strookt met de normen en waarden van het bedrijf.

Stel jezelf deze en andere vragen en ga met de antwoorden aan de slag om het werving- en selectieproces te innoveren en verbeteren.

Zorg dat je teams vóór september klaar zijn

Tijdens de zomer gaan de meeste werknemers met vakantie. Beslist er dan ook nog eens iemand het bedrijf te verlaten of zijn er andere onvoorziene omstandigheden, dan zal de workload snel toenemen. Vermijd geld- en tijdverspilling en wacht niet te lang met de zoektocht naar vervanging. Versterk je teams zo vroeg mogelijk, zodat ze na de vakantie weer op volle toeren kunnen draaien.
 

Nieuwe medewerker nodig?

Meer blogposts...