Valt het salarisaanbod tegen? Zo ga je ermee om

Geplaatst door Robert Half on 18/04/2023
Geschatte leestijd: 4 minuten

Zoeken naar de perfecte baan kost een hoop tijd, moeite en energie. En dan héb je eindelijk de perfecte functie gevonden bij dat ene leuke bedrijf, blijkt dat het salarisaanbod je tegenvalt. Wat een teleurstelling… Je hoeft er natuurlijk niet mee akkoord te gaan; de meeste werkgevers staan heus wel open voor salarisonderhandelingen. Dan is het wel zaak dat je dit professioneel aanpakt – al is het maar omdat je nooit weet wat deze werkgever in de toekomst nog voor je in petto heeft. Dit is hoe je dat doet. 

Voordat je het aanbod afwijst, eerst even dit

Neem de tijd om je opties tegen elkaar af te wegen voordat je een baan afwijst vanwege het tegenvallende salaris. Is een hoger salaris echt cruciaal voor je? Of zijn er misschien dingen waar het bedrijf in tegemoet kan komen? 

Onthoud dat een leuke baan méér is dan salaris alleen. Een bedrijfscultuur die bij je past, bijvoorbeeld, is niet in geld uit te drukken. Misschien zijn er wel andere voordelen waar je van profiteert in deze functie, zoals een collectieve zorgverzekering. Of hanteert het bedrijf uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bonussen, extra vakantiedagen of een auto van de zaak. En ben je al op de hoogte van doorgroeimogelijkheden en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling om jezelf als professional futureproof te maken?

Ook is het goed om te weten wat überhaupt een marktconform salaris in de sector is. Gebruik bijvoorbeeld onze Salarisgids als benchmark

Kun of wil je echt niet akkoord gaan met het initiële salarisaanbod? Volg dan deze stappen om het aanbod op een professionele manier af te wijzen. 

1.    Heb tijdig contact met de werkgever

Bij een salarisaanbod dat in jouw ogen echt te laag is, krijg je misschien de neiging om direct keihard ‘nee’ te zeggen. Probeer echter wat langer de tijd te nemen voor je beslissing, want de kans dat je je besluit weer kunt intrekken, is klein. Bedank in plaats daarvan de werkgever voor het aanbod en vraag om bedenktijd. Kom vervolgens zo snel mogelijk bij de werkgever terug met je definitieve beslissing, zodat jullie verder kunnen met de onderhandelingen of – wanneer jullie er niet uitkomen – de werkgever verder kan met zijn zoektocht naar de ideale kandidaat. 

2.    Wees beleefd en blijf professioneel

Ook al is het misschien frustrerend als je een laag salaris aangeboden krijgt, denk eraan om altijd beleefd en professioneel te blijven. Met een lompe of onprofessionele reactie laat je namelijk direct een negatieve indruk achter. En je weet maar nooit wanneer je deze recruiter weer tegen het lijf loopt…

3.    Bepaal je communicatiemethode

Heb je je definitieve keuze gemaakt? Bedenk dan hoe je dit wilt communiceren naar de recruiter. Misschien voel je je het prettigst bij communicatie via e-mail. Of wil je je beslissing juist telefonisch bespreken. Pak je de telefoon? Stuur er dan altijd een kort mailtje achteraan om te bevestigen wat je definitieve keuze is. Zo heb je in de toekomst altijd iets zwart op wit staan om naar te verwijzen. 

4.    Bedenk van tevoren wat je wilt zeggen

Of je nu een mail stuurt of belt – communiceer je besluit altijd duidelijk en zorg ervoor dat er geen ruimte is voor misverstanden. Check je e-mail voordat je op ‘versturen’ klikt sowieso op spel- en taalfouten. Ga je bellen, schrijf dan van tevoren op wat je wilt zeggen. Zo houd je het kort en bondig en weet je zeker dat je niets vergeet. Denk bijvoorbeeld aan deze punten:

  • Bedank de recruiter voor de kans, en geef aan dat het een moeilijke beslissing was. 
  • Laat zien dat je dankbaar bent door iets positiefs te zeggen over het proces, over het bedrijf of over het gesprek dat je hebt gehad. 
  • Leg uit dat je besloten hebt het aanbod af te wijzen, omdat je het salaris niet competitief vindt. Vertel eventueel ook dat je onderzoek hebt gedaan naar salarissen. 
  • Eindig positief. Vraag bijvoorbeeld of de recruiter opnieuw contact met je opneemt wanneer er een nieuwe functie langskomt. Zo houd je de deur op een kier voor mooie kansen in de toekomst.

5.    Wees voorbereid op een beter aanbod

Als je de baan alléén afwijst vanwege het lage salaris, bestaat natuurlijk de kans dat de recruiter bij je terugkomt met een beter aanbod. Denk ook goed na over het tegenaanbod, omdat je startsalaris het startpunt is van de rest van je loopbaan bij dit bedrijf. 

>> Lees hier nog zes tips voor je salarisonderhandeling

Wanneer je een salarisaanbod op de juiste manier afwijst, zorgt dit ervoor dat je een blijvend goede indruk achterlaat. En dat kan weer zorgen voor mooie kansen in de toekomst. 

Weet jij wat je hoort te verdienen in jouw functie? Je leest het in onze Salarisgids.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...