Onderhandelen over salaris: tips voor een gesprek zonder gezichtsverlies

Geplaatst door Robert Half on 30/11/2016

Weinig momenten die zo veel tact vereisen als een salarisonderhandeling. Logisch ook: misschien wil jij wel onderhandelen over je salaris, maar ziet je leidinggevende dat niet meteen als een topprioriteit. Sterker nog: de kans bestaat dat hij je huidige salaris ruim voldoende vindt en jouw salariseisen ongepast. Wie er dan een loonsverhoging uit wil slepen, moet sterk in zijn schoenen staan en doordacht te werk gaan. Ontdek hier hoe je een salarisonderhandeling overleeft.

Weet wat je wil

Of je onderhandeling al dan niet resulteert in een aantrekkelijker salarisstrook, hangt grotendeels af van je voorbereiding. In de meeste gevallen moet je leidinggevende namelijk nog overtuigd worden, en dat lukt alleen als je zélf weet waar je naartoe wil. Wie gaat onderhandelen over zijn salaris, neemt de volgende vragen als leidraad:

  • Hoeveel meer wil je verdienen?
  • Is je huidige salaris marktconform? Hoe hoog ligt het salaris bij concurrerende bedrijven?
  • Waarom vind je dat je recht hebt op een loonsverhoging? Wat zijn je belangrijkste resultaten en hoe hebben die het bedrijf vooruitgeholpen?

Stel geen overdreven eisen

De beste manier om je eigen marktwaarde in te schatten, is door af en toe eens (vrijblijvend) te solliciteren. Merk je dat je huidige salaris best wel aan de hoge kant is? Dan is het beter om je verwachtingspatroon bij te stellen. Met onrealistische salariseisen kom je sowieso van een koude kermis thuis en bovendien maak je een hebberige indruk. En ook als je een minder jaar achter de rug hebt, is een onderhandeling over salaris niet aan de orde. Wie zijn doelstellingen niet gehaald heeft en toch een hoger loon vraagt, riskeert het deksel op de neus te krijgen.

Veel beter is het om een evaluatiegesprek aan te vragen en samen met je leidinggevende te bekijken wat er beter moet. Kun je wél terugblikken op een geslaagd jaar en zijn de bedrijfsresultaten positief? Dan is een loongesprek zeker gepast. De beste strategie is om daarbij om iets meer loonsverhoging te vragen dan je eigenlijk wil, aangezien een onderhandeling meestal uitmondt in een compromis. Bouw wat marge in, zonder te overdrijven natuurlijk.

Kies het juiste moment

Timing is alles, zeker bij salarisonderhandelingen. Vraag geen gesprek aan in een drukke periode of wanneer de zaken wat minder gaan. Dat getuigt van weinig inlevingsvermogen. Klop eerder aan bij je leidinggevende na de afronding van een succesvol project of wanneer je een grote klant hebt binnengehaald. En ook tijdens het gesprek zelf komt het erop aan om je momenten te kiezen. Begin niet meteen over de cijfers op je salarisstrook, maar ga voor de diplomatische aanpak. Wat heb je allemaal verwezenlijkt? Hoe zie je je verder ontwikkelen binnen het bedrijf?

Secundaire arbeidsvoorwaarden?

Mogelijk is er bij je onderneming geen budgettaire ruimte voor loonsverhoging, wat onderhandelen al bij voorbaat zinloos maakt. Alhoewel. Mogelijk heb je recht op extra secundaire arbeidsvoorwaarden. Die kosten het bedrijf meestal minder dan een loonsverhoging. Denk aan een mobiele telefoon of opleidingsmogelijkheden die een blijk van waardering zijn voor je harde werk. Je merkt het: onderhandelen over salaris is niet makkelijk. Maar wie het doordacht aanpakt, bereikt wel degelijk resultaat.

Trek goed gewapend naar je volgende salarisonderhandeling, lees onze gratis Salarisgids!

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...