Een marktconform salaris: wat is het en kun je meer krijgen?

Geplaatst door Robert Half on 06/12/2018

Als je op zoek bent naar een baan en door verschillende vacatures browst, kom je waarschijnlijk regelmatig termen tegen zoals marktconform salaris. Als je reageert op een vacature met een marktconform salaris betekent dat in feite dat je voor die baan een inkomen zult krijgen dat aansluit bij de huidige markt. En dus een inkomen dat min of meer gelijk is aan het inkomen dat de meeste professionals in jouw functie en sector ontvangen. Maar hoe weet je wat nu eigenlijk marktconform is? En kun je vragen om meer? Dat lees je in dit blog.

Hoe weet je wat een marktconform salaris nu eigenlijk is?

Zeker als je geen ervaring hebt in een bepaalde functie of sector kan het lastig zijn om te bepalen welk salaris precies marktconform is. Heb je een interessante vacature gevonden, maar zou je weleens willen weten of het salaris overeenkomt met wat andere mensen in dat vakgebied verdienen?

Het marktconforme salaris voor een bepaalde functie is gemakkelijk te berekenen met een salariscalculator. Dit is een online tool waarin je een aantal gegevens invult en die je vervolgens vertelt welk salaris gangbaar is. De calculator geeft natuurlijk geen keiharde cijfers, maar kan wel een goede indicatie bieden van wat gemiddeld is.

Kun je meer verdienen dan het marktconforme salaris?

Veel mensen denken onterecht dat het salaris voor een bepaalde baan vaststaat en dat er geen ruimte voor onderhandeling is als er over een marktconform salaris wordt gesproken. Als je veruit de meest geschikte kandidaat bent, heb jij de mogelijkheid om te onderhandelen. De werkgever wil jou immers dolgraag aan zijn team toevoegen.

Hetzelfde geldt als je solliciteert op een functie waar maar weinig animo voor is en waar een relatief laag salaris voor wordt geboden. Is er geen onderhandelingsruimte in het salaris? Probeer dan eens of er wat aan de secundaire arbeidsvoorwaarden gesleuteld kan worden. Misschien is de mogelijkheid tot een dag thuiswerken of een sportschoolabonnement voor jou wel net zoveel waard als een iets hoger loon.

Doe je er goed aan om te onderhandelen of juist niet?

Of het een goed idee is om te onderhandelen voor een hoger salaris ligt volledig aan de situatie. Probeer zelf te beoordelen of je er goed aan doet om de onderhandeling aan te gaan. Bijvoorbeeld door te achterhalen hoeveel kandidaten er voor de functie zijn of beoordeel de mate waarin de werkgever enthousiast is over jou. Bereken daarnaast of het aangeboden salaris inderdaad marktconform is en of het lager of juist iets hoger dan gemiddeld is.

Als er nog tien andere geschikte kandidaten voor de functie zijn, of als de hoogte van het salaris al vrij redelijk is, doe je er wellicht beter aan om het aangeboden salaris gewoon te accepteren. Natuurlijk kun je als je meer ervaring op hebt gedaan en jezelf hebt bewezen altijd nog om salarisverhoging vragen.

Weten of jouw ideale vacature een marktconform salaris biedt? Benieuwd wat je zou kunnen verdienen per functie? Download dan de Salarisgids 2019.

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...