Hoger startsalaris? Vier tips voor een salarisonderhandeling

Geplaatst door Robert Half on 10/07/2019

Je staat op het punt om je droombaan in de wacht te slepen. Alleen… er moet nog onderhandeld worden over het salaris. Natuurlijk wil je een zo aantrekkelijk mogelijk startsalaris. Maar hoe zorg je daarvoor? Volg deze vier tips voor een positieve salarisonderhandeling bij een nieuwe werkgever.

1. Bereid je goed voor

Als je gaat onderhandelen over je startsalaris, is het belangrijk om de markt te kennen én te weten wat een marktconform salaris binnen jouw branche is. Bekijk de cao en vraag na in je netwerk. Ook goed om van tevoren te doen: bepaal je eigen minimum. Wat is het minimale bedrag waarvoor je ja zegt? Noem het salaris overigens niet te vaak tijdens je sollicitatieprocedure. Daar kan een werkgever op afknappen. Hij of zij wil dat je in de eerste plaats interesse hebt in het bedrijf en de functie, niet in hoeveel geld je daarvoor krijgt.

2. Wees realistisch (en eerlijk)

Natuurlijk wil je beginnen met een salaris dat hoger is dan je huidige salaris. Maar blijf tijdens de onderhandelingen wel realistisch. Doe geen onmogelijk voorstel en overleg samen met je nieuwe werkgever welk salaris gepast is voor jouw functie en branche. Het is geen goed idee om als nieuwkomer meteen keihard te onderhandelen met je werkgever. Blijf naast realistisch ook vriendelijk en professioneel en houd daarbij jouw toekomst en dus doorgroeimogelijkheden in het bedrijf voor ogen. Wees je er bovendien van bewust dat sommige bedrijven een salarisstrook opvragen en checken wat je daadwerkelijke inkomen is. Hoewel veel mensen bij het onderhandelen iets boven hun huidige salaris gaan zitten, kan dat leugentje voor een hoger salaris dus wel degelijk aan het licht komen.

3. Kijk niet alleen naar het brutosalaris

Een gouden tip voor iedereen die met een hoog loon wil starten bij een nieuwe werkgever: staar je niet blind op het brutobedrag dat ze je in de loop van de onderhandelingen voorstellen. Er zijn ook andere manieren om zo optimaal mogelijk beloond te worden voor je harde werk. Neem de secundaire arbeidsvoorwaarden grondig onder de loep. Denk bijvoorbeeld aan het aantal vakantiedagen, flexibele werktijden, thuiswerken, (ziektekosten)verzekeringen, fietsplan, leaseauto, bonusregeling, sportabonnement, dertiende maand, pensioenregeling, aanbrengpremie, opleidingsbudget en mobiele telefoon en laptop van de zaak. Soms zijn er wel heel bijzondere secundaire arbeidsvoorwaarden.

4. Neem de tijd

Onderhandelen is best lastig, dus neem vooral de tijd om het op een slimme en doordachte manier te doen. Creëer bijvoorbeeld ruimte: noem niet direct het bedrag dat je wilt verdienen, maar ga er iets boven zitten – ongeveer tien procent. Idealiter kom je tijdens het onderhandelen dan uit op het bedrag dat je eigenlijk wilde hebben. Probeer wel goed aan te voelen of er ruimte is om te onderhandelen; bij sommige bedrijven ligt het salaris namelijk vast. Neem niet alleen de tijd om te onderhandelen, maar ook om te beslissen. Het is heel normaal dat je even de tijd nodig hebt om erover na te denken. Geef dit aan en vraag of het goed is om er later op terug te komen – wel met een concrete deadline uiteraard. De andere partij wil ook graag weten waar hij of zij aan toe is.

Juist op zoek naar tips voor een salarisverhogings-gesprek met je huidige werkgever? Lees deze zes tips.

Nog op zoek naar een – tijdelijke of vaste – functie? 

Meer blogposts...