Salarisverhoging? Zes tips voor een succesvol gesprek

Geplaatst door Robert Half on 03/10/2018

Als je al een tijdje dezelfde baan hebt, neem je waarschijnlijk meer hooi op je vork dan toen je nog maar net begon. Grote kans dat je inmiddels extra verantwoordelijkheden hebt gekregen en natuurlijk heb je al veel meer werkervaring opgebouwd. Eigenlijk zou je dus meer moeten verdienen dan je op dit moment maandelijks op je rekening gestort krijgt. Daarom raap je al je moed bij elkaar en vraag je een gesprek aan met je baas. Maar hoe pak je zo’n salarisonderhandeling eigenlijk aan? Volg deze zes tips en ga goed voorbereid op gesprek.

1. Geef aan waaróm je salarisverhoging verdient

Om een salarisverhoging te krijgen, moet je natuurlijk eerst en vooral aantonen waarom jij een hoger salaris verdient. Dat betekent dat je jezelf moet promoten en jouw werkgever moet laten zien welke verantwoordelijkheden jij draagt, welke projecten je tot een goed einde hebt gebracht, en hoe je de rest van het team helpt.

2. Zorg dat je op de hoogte bent van de mogelijkheden

Als je besloten hebt om het gesprek aan te gaan, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Je moet niet alleen je argumenten klaar hebben (zie tip 1), maar ook uitzoeken wat je ergens anders zou verdienen met dezelfde functie. Een salariscalculator  is daarbij de ideale tool. Of eventueel aanbiedingen die je hebt gekregen bij andere bedrijven. Een derde bron vind je direct naast je: je huidige collega’s – mits ze openstaan voor een open gesprek over salaris uiteraard. Want verdient jouw collega veel meer dan jij, terwijl je dezelfde functie hebt? Dan kun je deze informatie gebruiken tijdens de onderhandeling.

3. Kies het juiste moment om opslag te vragen

Sommige momenten zijn geschikter om opslag te vragen dan andere. Heb je bijvoorbeeld net een bijzondere prestatie geleverd, een diploma behaald of heb je het bedrijf op een positieve manier op de kaart gezet? Dan zou dit zomaar eens jouw moment kunnen zijn. Uiteraard werkt het helaas ook andersom: gaat het niet zo goed met het bedrijf, dan weet je ook dat een salarisverhoging er misschien even niet in zit.

4. Blijf realistisch over een hoger salaris

Een gouden tip: vraag niet té veel. Door te hoge bedragen te noemen, kom je niet alleen onprofessioneel over, maar kun je je werkgever ook voor de borst stoten. Vraag daarom liever twee keer om 100 euro dan één keer om 200 euro. Als een hoger salaris er even niet in zit, kun je altijd eens polsen naar de opties op het gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden . Denk  bijvoorbeeld aan een sportabonnement, een telefoon van de zaak of een leaseauto.

5. Blijf altijd vriendelijk

Ook als je de onderhandeling dreigt te verliezen, is het belangrijk om altijd vriendelijk en beleefd te blijven. Chanteren om op te stappen als je je zin niet krijg, werkt alleen maar tegen je. Niet alleen kun je een salarisverhoging wel vergeten na zo’n suggestie, je verpest bovendien je goede naam bij je werkgever.

6. Draai er niet omheen

Zelfs al vind je het moeilijk om een hoger salaris te vragen: het is beter om er niet omheen te draaien en het gesprek gewoon aan te gaan. Het is prima om een beetje algemeen te starten, maar als je na een half uur nog niets hebt gevraagd over een hoger salaris, duurt het te lang. Denk wel: zodra je de deurklink nog niet hebt vastgepakt, is er nog steeds een kans. Gewoon doen. Nee heb je, ja kun je krijgen!
 

Benieuwd naar de gemiddelde salarissen in jouw sector? Ontdek onze gratis Salarisgids.

 

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...