Hoeveel zijn secundaire arbeidsvoorwaarden waard?

Geplaatst door Robert Half on 18/11/2019

Auto van de zaak, een dertiende maand of een collectieve ziektekostenverzekering. Dit soort secundaire arbeidsvoorwaarden zijn voor werkgevers een manier om zich te onderscheiden van concurrenten in de war for talent, en kunnen voor werknemers een stok achter de deur zijn bij salarisonderhandelingen. In dit artikel zetten we de meest voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden op een rijtje en leggen we uit wat ze je écht opleveren.

De verschillende soorten secundaire arbeidsvoorwaarden

Secundaire voorwaarden zijn voordelen die je voor je werk krijgt boven op je salaris – niet te verwarren met incentives en extra’s. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden je als werknemer precies krijgt, verschilt dan ook per sector en bovendien per organisatie. Soms staan bepaalde secundaire voorwaarden vast in een cao. Je profiteert dan sowieso van deze voorwaarden, maar zelfs dan valt er verder over te onderhandelen. 

Voor een werkgever zijn secundaire arbeidsvoorwaarden een interessant alternatief voor een loonsverhoging, omdat ze er minder geld aan kwijt zijn. Terwijl het medewerkers wel degelijk veel kan opleveren. Er bestaan veel verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan een auto van de zaak, een dertiende maand, een werktelefoon en/of -laptop, een collectieve zorgverzekering of aanvullend pensioen.

Wat leveren secundaire arbeidsvoorwaarden je écht op?

Auto van de zaak

Als je een bedrijfsauto krijgt, betaal je daar bijtelling voor als je deze ook voor privékilometers gebruikt. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot. Maar los van die bijtelling, betaal je met een auto van de zaak vaak niet extra voor verzekering, onderhoud, belasting en brandstof. 

Collectieve verzekering

Als je een collectieve verzekering hebt, sluit je werkgever een verzekeringspolis af waar zijn werknemers van profiteren. Hij betaalt de premies – vaak wel voor een klein deel verrekend met je salaris – en jij profiteert van collectiviteitskorting, wat inhoudt dat je korting krijgt op de premie. Vaak kun je met een collectieve verzekering ook je gezin meeverzekeren.

Ga je uit dienst? Dan vervalt de collectiviteitskorting in de meeste gevallen. Alleen als je met pensioen gaat, kun je de verzekering aanhouden. Of als je nieuwe werkgever een eigen collectieve verzekering heeft, want dan is het mogelijk over te stappen. Maar heb je nog geen ander werk gevonden of start je een eigen bedrijf? Dan wordt de collectieve polis omgezet in een individuele polis, waardoor je niet langer profiteert van collectiviteitskorting.

Invloed op je pensioen?

Als werknemer ga je waarschijnlijk maar al te graag in op de secundaire arbeidsvoorwaarden die je aangeboden krijgt. Houd er wel rekening mee dat dit ten koste kan gaan van je brutoloon, en dat dit op zijn beurt een impact heeft op je pensioen.

Benieuwd naar de trends en loonschalen voor financiële, boekhoudkundige en administratieve profielen? In onze Salarisgids vind je de loonschalen voor al deze sectoren.

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...