5 tips om je personeel mentaal te ondersteunen tijdens de coronacrisis

Geplaatst door Robert Half on 26/05/2020

Corona heeft het economische landschap grondig door elkaar geschud. De wereldwijde impact op het bedrijfsleven is immens. Maar hoe zit het met de psychologische impact op ons personeel?

Aangezien heel wat medewerkers de afgelopen weken al dan niet voltijds thuis moesten werken door de coronamaatregelen, kunnen werkgevers hen helpen om voor hun mentale gezondheid en psychologisch welzijn te zorgen.

De mentale gezondheid van het personeel staat zwaar onder druk

Veerkracht, aanpassingsvermogen en samenwerking stimuleren is nu prioritair om te voorkomen dat het bergaf gaat met de mentale gezondheid van de medewerkers. Uit een recent rapport van de WGO, Mental Health and Psychosocial Considerations During the COVID-19 Outbreak, blijkt dat de lockdown specifieke negatieve gevolgen kan hebben voor onze mentale gezondheid, zoals stress, angst, woede en prikkelbaarheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat die gevolgen ons vermogen onderuit kunnen halen om doeltreffend te werken en om te gaan met de dagelijkse druk.

Op korte termijn is het geestelijk welzijn van het personeel cruciaal. Volgens de WGO kost de mentale gezondheid de wereldeconomie immers jaarlijks 1 biljoen dollar aan productiviteitsverlies. Door te waken over de mentale toestand van jouw team zorg je dat je medewerkers gezond blijven en klaar zijn om de draad weer op te pikken en een eventuele hoge werklast aan te kunnen wanneer ze terug naar kantoor komen.

Dit zijn alvast een aantal zaken die jij kan doen om de mentale gezondheid van je medewerkers te bevorderen.

Bied ondersteuning en betrek iedereen

Leidinggevenden moeten het beste in hun medewerkers naar boven halen door een hechte band met hen te smeden. De uit-het-oog-uit-het-hartstrategie toepassen, zelfs onbewust, is het slechtste wat je kan doen in de huidige situatie. Houd steeds contact met je teamleden, via e-mail, telefoon, chat en videogesprekken.

Ook de manier waarop je de boodschap brengt, is van belang. Gedraag je rustig, maar overtuigend: als een toegankelijke manager die medewerkers geruststelt en alle vragen of bezorgdheden passend beantwoordt.

In dialoog gaan met medewerkers over jouw eigen telewerkervaringen kan ook helpen om hun loyaliteit te versterken en een sterke band uit te bouwen. Let ook goed op wat mensen niet zeggen. Door in de huidige omstandigheden een inclusieve omgeving te creëren en te bevorderen ontstaat ook op lange termijn een sfeer van openheid en vertrouwen.

Las (virtuele) sociale activiteiten in

Het sociale aspect van de fysieke samenwerking met collega’s is cruciaal voor de mentale gezondheid van wie thuiswerkt. Verlies dat dus niet uit het oog tijdens deze coronacrisis.

Voor teamleaders is het een goed idee om via digitale technologieën een leuke sociale activiteit in te lassen tijdens de werkweek. Voorbeelden daarvan zijn virtuele koffiepauzes, een aperitief op vrijdag, onlinegames in groep, verkleedwedstrijden, virtuele verjaardagsfeestjes of vieringen van mijlpalen.

Door een Whatsapp-groep aan te maken of videosoftware te gebruiken kan je het teamgevoel voortdurend versterken. Al deze technieken om het contact en het groepsgevoel te bevorderen, zorgen ervoor dat collega’s het contact met elkaar niet verliezen en hun band niet van nul moeten opbouwen wanneer ze terugkeren naar kantoor.

Wees flexibel en meegaand

Tot nu toe werd de mogelijkheid om thuis te werken gezien als een blijk van flexibiliteit en aanpassingsvermogen om de geestelijke gezondheid en het welzijn van de medewerkers te verbeteren. Maar nu moeten bedrijven nog een stapje verder gaan en zorgen dat iedereen de nodige flexibiliteit krijgt om hun nieuwe routines optimaal te laten functioneren.

Een van de voornaamste redenen om je tijdens de week extra flexibel op te stellen, is dat veel ouders thuiswerk moeten combineren met thuisonderwijs en/of kinderopvang. Door je medewerkers de mogelijkheid te bieden om zelf hun werkschema te bepalen of minder uren te werken, help je hen om in de huidige situatie al die extra stressfactoren beter aan te kunnen.

Stel niet-werkgerelateerde doelstellingen

Volgens Beyond Blue, een toonaangevende Australische organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, zijn lichaamsbeweging en ontspanning cruciaal om mentaal gezond te blijven tijdens deze lange lockdownperiode. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk alternatieve actiepunten toevoegen aan jouw werkgerelateerde doelstellingen en prioriteiten. Zo bevorder je niet alleen de mentale gezondheid van je personeel tijdens de crisis, maar zorg je op langere termijn voor een betere balans tussen werk en privé, wat ook de productiviteit ten goede komt.

Moedig jouw medewerkers bijvoorbeeld aan om overdag te bewegen, zoals wandelen, fietsen of zelfs thuis fitnessen. Je kan jouw personeel ook de gelegenheid geven om andere persoonlijke doelstellingen te verwezenlijken, zoals een nieuwe taal leren, muziek maken of creatief zijn.

Breng variatie in de routine

De mens is van nature een gewoontedier. De grootste uitdaging van voltijds thuiswerken is dan ook dat we de dagen na verloop van tijd niet meer van elkaar kunnen onderscheiden.

Om te voorkomen dat elke dag hetzelfde lijkt, kan je jouw managementstijl proberen aan te passen, zodat iedereen in je team de hele werkweek lang voldoende variatie heeft. Dit kan bijvoorbeeld het ideale moment zijn om je medewerkers de kans te geven verschillende vaardigheden te ontwikkelen door hen met anderen te laten samenwerken aan nieuwe projecten.

Promoot eventuele hulpmiddelen

Herinner je medewerkers aan de eventuele (interne of externe) hulpmiddelen waarop ze een beroep kunnen doen, zoals begeleiding of een telefonische hulplijn. Weet je niet welke mogelijkheden jouw bedrijf aanbiedt? Neem dan contact op met HR na te gaan welke ondersteuning jij kan bieden aan jouw personeel in de huidige omstandigheden.

Niet alle managers zijn in staat om hun medewerkers de mentale ondersteuning te bieden die ze nodig hebben. Als leidinggevende is het dan ook belangrijk om je eigen grenzen te kennen en de nodige alternatieven aan te reiken. Zo zorg je dat de mentale gezondheid van je medewerkers optimaal blijft, zowel nu als wanneer ze terugkeren naar kantoor.

Mentale gezondheid thuis: een prioriteit

Zelfs op afstand kan je jouw team helpen om hun mentale gezondheid op peil te houden terwijl ze thuiswerken. Hoewel evenwicht en autonomie belangrijk zijn, kan je met deze unieke tips jouw personeel helpen om in deze periode productief te blijven en voldoende veerkracht te ontwikkelen.

Meer blogposts...