Een vacaturetekst opstellen: zo vermijd je de clichés

Geplaatst door Robert Half on 17/06/2019

Een functieomschrijving opstellen is voor de meeste recruiters niet een favoriete werkzaamheid. Bovendien moet dit vaak onder een behoorlijke tijdsdruk worden uitgeoefend. Dan is het verleidelijk om te hervallen in clichés, zoals ‘out of the box denken’. Jammer, want deze termen maken een functiebeschrijving geenszins aantrekkelijker of duidelijker. Er bestaat zelfs een kans dat kandidaten die daadwerkelijk out of the box durven te denken – en dus van onschatbare waarde voor je bedrijf kunnen zijn – afknappen op dit gebrek aan originaliteit. In dit blog bespreken we een aantal termen die je beter kunt vermijden – en bieden we een alternatief.

‘Een competitief salaris’ 

Een veelgehoorde term in vacatureteksten. En vanuit werkgeversstandpunt lijkt er op het eerste gezicht misschien niks mis mee. Maar hoe interpreteert de kandidaat ‘een competitief salaris’? Mogelijk leest hij of zij tussen de lijntjes dat jouw bedrijf ‘competitief’ blijft omdat je minder betaalt dan de concurrentie. Hoewel het salaris niet de enige factor is die bepaalt of werknemers gelukkig zijn op het werk, geeft het voor veel werkzoekenden wél de doorslag. In de war for talent is het dan ook geen slecht idee om in je functieomschrijving enige vorm van salarisindicatie op te nemen of de CAO te vermelden.

‘Een snelgroeiend bedrijf’

Natuurlijk houd je bij het opstellen van een vacaturetekst het bedrijfsimago in het achterhoofd. Maar denk liever twee keer na voor je te veel nadruk legt op het ‘snelgroeiende’ en ‘dynamische’ karakter van je organisatie. Dit is opnieuw een cliché dat niet alleen weinig zegt, maar bovendien ook kandidaten kan afschrikken. De kans is namelijk groot dat ze de boodschap als volgt interpreteren: “Van een degelijk onboardingsproces is geen sprake – daar is namelijk vast geen tijd voor – en ik zal aan mijn lot worden overgelaten.” Wil je iets zeggen over het bedrijf zelf, beperk je dan tot eventuele uitjes, vrijdagmiddagborrels, maatschappelijke doelen of gewonnen prijzen. Kortom: wees concreet.

‘Een uitgebreid takenpakket’

Met de woorden ‘uitgebreid takenpakket’ help je de kandidaat evenmin om een weloverwogen keuze te maken. Ten eerste laat je met zo’n vage formulering een kans liggen om de functie voor jezelf volkomen helder te krijgen – zodat je precies weet naar welk type sollicitant je precies op zoek moet. Ten tweede trek je zo ook meer ongeschikte kandidaten aan, gewoon omdat ze niet weten welke taken en verantwoordelijkheden ze mogen verwachten. Wees daarom liever specifiek in het omschrijven van het takenpakket.

‘Goede communicatieve vaardigheden’

Tot slot heeft het weinig zin om te vermelden dat de ideale kandidaat over ‘goede communicatieve vaardigheden’ moet beschikken. Soft skills winnen inderdaad aan belang en zijn voor de meeste banen een onmisbare aanvulling op de hard skills die vroeger alle aandacht kregen, maar ‘communicatieve vaardigheden’ an sich zijn nietszeggend. De kandidaten die je vacature lezen, zijn veel meer gebaat bij een concrete opsomming van taken waarvóór ze zulke vaardigheden dan zouden inzetten. Moeten ze bijvoorbeeld regelmatig met klanten bellen? Wordt er van hen verwacht dat ze interne of externe presentaties geven? Hebben ze een streepje voor als ze bepaalde vreemde talen spreken?

Pas dus op met clichés in vacatureteksten. Is er een concrete manier om te zeggen wat je wil zeggen? Kies daar dan voor. Zorg er daarnaast voor dat de vacature aansluit bij de cultuur van de bedrijf. Een vage, onpersoonlijke vacaturetekst vol clichés loopt een veel grotere kans om ongeschikte kandidaten aan te trekken. En zo’n mismatch kost jou uiteindelijk alleen maar meer tijd en geld.

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een vacaturetekst? Of wil je het recruitmentproces liever volledig uit handen geven? 

Meer blogposts...