Mismatch: wat kost een verkeerde werving?

Geplaatst door Robert Half on 06/04/2018

Na een intensief traject van adverteren, selecteren en interviewen heb je eindelijk de juiste persoon gevonden voor die vacature. Maar al snel blijkt dat je nieuwe werknemer de verkeerde keuze is. Hij of zij mist deadlines, kan niet goed overweg met collega’s, negeert de bedrijfsfilosofie of doet niet meer dan het volstrekte minimum. Je vraagt je af welke signalen je gemist hebt tijdens de recruitmentprocedure. Zo’n mismatch kost jou en het bedrijf geld – bedenk maar eens hoeveel je uitgeeft aan het recruiten, aanstellen en opleiden van nieuwe mensen. Bovendien kan zo’n medewerker je bedrijf in een slecht daglicht plaatsen bij klanten en worden ook andere collega’s het slachtoffer. Wat kost zo’n verkeerde werving je precies?

Verlies in productiviteit

Door een verkeerde werving krijg je minder ROI van dezelfde positie. Dat heeft op lange termijn impact op de resultaten en de algemene productiviteit van het team. De rest zal meer taken op zich moeten nemen om de slechte prestaties van de nieuwe collega te compenseren. Dat maakt het ook nog eens moeilijker om afspraken na te komen, deadlines te halen en voldoende kwaliteit op te leveren. Reken maar uit hoeveel geld je dat kan kosten.

Slechte werksfeer

Iemand die tegen zijn zin in werkt, beïnvloedt ook het gedrag van zijn of haar collega’s. Dat zal op korte termijn invloed hebben op de werksfeer. Werknemers moeten meer doen om de slecht presterende collega te compenseren, maar worden daar niet extra voor vergoed. Zij zullen niet voor altijd gemotiveerd blijven en – indien er niets verandert – op zoek gaan naar een andere baan.

Weer een vervanger, weer kosten

Mensen inwerken en vervangen kost geld. Je moet vacatures opstellen, adverteren, cv’s en sollicitatiebrieven doorspitten en gesprekken houden. Andere collega’s werken al harder om al het werk gedaan te krijgen. En als je dan iemand gevonden hebt, moet deze nieuwe collega nog worden ingewerkt. Dat kost veel geld en energie. En valt ook deze werving tegen, dan kun je weer opnieuw beginnen.

Hoe werf je wél de juiste werknemer?

Het kost veel meer geld om een slechte werving te compenseren dan om meteen goede kandidaten te vinden. Hoe zorg je wél voor de juiste werknemer? Bij Robert Half helpen wij al jarenlang bedrijven bij het recruiten van nieuw talent. Wij maken de risico’s op een verkeerde werving zo klein mogelijk. Onze sectorexperts maken samen met jou het ideale profiel voor de in te vullen vacature en een functieomschrijving, checken referenties en helpen bij alle andere zaken die erbij komen kijken. Maar ook na de werving staan we werknemer en -gever bij met advies en evaluaties.

49% van de Nederlandse HR-managers verloor ooit al gekwalificeerde kandidaten omdat het wervingsproces te lang duurde.

Ontdek hoe je dat voorkomt

Meer blogposts...