Referenties checken: 11 vragen die je elke referentie moet stellen

Geplaatst door Robert Half on 19/10/2016

Praten met iemand die heeft samengewerkt met een topkandidaat, heeft een groot voordeel: hij of zij kan je informatie geven die niet van de kandidaat zelf afkomstig is.

Helaas is het tegenwoordig niet eenvoudig om referenties vrijuit te laten praten. Er zijn voorbeelden van sollicitanten die ex-werkgevers hebben aangeklaagd vanwege een referentie die zij als lasterlijk beschouwden. En van bedrijven die de vorige werkgever van een nieuwe medewerker aanklaagden wanneer het misging, omdat die eerdere werkgever niet genoeg informatie gegeven zou hebben. Daarom zijn vragen voor referentiecontroles zo belangrijk. Het checken van referenties kan intimiderend zijn. Soms hebben de mensen die de sollicitant vermeldt het druk en te weinig tijd. Zorg daarom voor een lijst met vragen voor de referentie wanneer je contact opneemt met hem of haar. Hier zijn de vragen die je elke referentie zeker moet stellen.

Vergeet geen voor de hand liggende zaken

Begin met een reeks basisvragen. Elk telefoontje om een referentie te checken moet een vlot gesprek zijn waar geen druk op ligt. Daarom is het belangrijk om met eenvoudige zaken te starten. Je kunt meer doeltreffende antwoorden krijgen op een reeks vragen wanneer je begint met een paar eenvoudige vragen, zoals:

 1. Hoelang heeft de kandidaat voor je bedrijf gewerkt?
 2. Wat voor werk heeft de kandidaat binnen je bedrijf uitgevoerd?
 3. Hoeveel verdiende de kandidaat?
 4. Waren in dat bedrag bonussen / betaalde overuren / incentives inbegrepen?
 5. Waar werkte de kandidaat voordat hij bij je bedrijf startte?

En ga dan verder met de moeilijke vragen… Na de basisvragen en het inleidende deel van het referentiegesprek, is het tijd om over te gaan naar meer substantiële onderwerpen. Want om de echte waarheid te achterhalen, zijn diepgaandere vragen nodig.

Hier zijn enkele vragen voor de referentie waarmee je de kwaliteiten van een potentiële werknemer kunt beoordelen.

 1. Hoe zou je de kandidaat beoordelen in vergelijking met de persoon die de functie nu uitvoert?
 2. Kan je enkele zwakke punten van de kandidaat beschrijven?
 3. Hoe vaak per maand was de kandidaat gemiddeld afwezig?
 4. Met welk type mensen vond de kandidaat het moeilijk samen te werken?
 5. Welke stappen ondernam de kandidaat om bijzonder dringende taken op tijd af te krijgen?
 6. Zou je de kandidaat in de toekomst opnieuw aannemen?

Deze vragen bieden een goed startpunt en helpen je& een goed beeld te krijgen van je& potentiële werknemer. Vergeet echter niet om de referentie extra vragen te stellen die specifiek verband houden met de functie en de kandidaat. Hoe meer je vraagt, hoe meer je te weten komt.

Meer blogposts...