Netwerken: 4 tips voor meer waardevolle zakelijke relaties

Geplaatst door Robert Half on 24/05/2017

Om verder te komen in je carrière doe je vaak een beroep op je netwerk. Dat kunnen vrienden en familie zijn, maar zeker ook zakelijke relaties. Om dat netwerk van zakelijke relaties aan te leggen en vervolgens te onderhouden, moet je keihard aan de bak. Want een netwerk ontstaat niet vanzelf.

Netwerken betekent in feite dat je een relatie met iemand aangaat. Bijvoorbeeld omdat je dezelfde interesse hebt of omdat je wellicht in de toekomst iets voor elkaar kunt betekenen. En daar zit de crux: netwerken is een kwestie van geven en nemen. Een goede netwerker is attent, denkt aan de ander, verbindt mensen met elkaar en geeft soms iets zonder daar direct iets voor terug te willen. Juist, altruïsme in een notendop. Dat klinkt misschien vaag, maar als je daarin oprecht bent en echt werk maakt van je netwerk, gaat je netwerk ook voor jou werken. Deze tips helpen je op weg.

1. Maak netwerken onderdeel van je systeem

Bij het woord ‘netwerken’ denken de meeste mensen aan netwerkborrels. Daar wordt waarschijnlijk inderdaad het meest genetwerkt. Maar netwerken doe je ook online, zoals via LinkedIn. Bijvoorbeeld door iemand die een oproep plaatst aan iemand in je LinkedIn-netwerk te koppelen. Verjaardagsfeestjes lenen zich ook goed voor het leggen van nieuwe contacten. En je hebt daarbij meerdere voordelen: je zit al in elkaars netwerk, er is een gemene deler – jullie komen immers allebei voor de jarige – én je spreekt elkaar direct face-to-face.

2. Zorg voor een goede elevatorpitch

Of je nu naar een netwerkevenement gaat of iemand in je netwerk vraagt om je ergens te introduceren; zorg dat je een goede pitch klaar hebt. Een goede pitch vertelt niet zozeer wat je doet, maar meer waarmee je anderen helpt. Dat moet je in een paar zinnen kunnen uitleggen. Leg je kabels of zorg je ervoor dat je klanten snellere verbindingen krijgen? Ben je medewerker buitendienst of laat je potentiële klanten zien hoe hun wereld beter wordt wanneer ze met product X gaan werken? Als je gesprekspartner doorvraagt, kun je vervolgens vertellen hoe je dat precies doet en wat je dienst of product precies inhoudt.

3. Benader netwerkborrels op een zakelijke manier

Tijdens een netwerkborrel is er vaak eten en drinken. Daardoor kom je misschien in de verleiding om het als een uitje te zien. En hoewel je je hier zeker wel iets ‘losser’ kunt gedragen, geldt nog steeds dezelfde etiquette als op de werkvloer. Dat betekent dat mensen zich aan elkaar voorstellen en elkaar een hand schudden. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je je rechterhand altijd vrij hebt. Stel mensen aan elkaar voor of vraag of je gesprekspartner je aan iemand kan voorstellen. Misschien best spannend, maar met een lach bereik je heel veel.

4. Probeer anderen te helpen

Een visitekaartje incasseren en een week later bellen met een gunst, zal je doorgaans weinig opleveren. Luister goed als je iemand spreekt, vraag naar diens uitdagingen en noteer die op het visitekaartje. Als je die persoon later een e-mail stuurt waarin je naar jullie gesprek verwijst en een mogelijke oplossing voor diens uitdaging noemt, zal hij of zij je erg dankbaar zijn. Als jij dan later zelf hulp kunt gebruiken, is de kans groter dat die persoon voor jou in de bres springt.

Meer blogposts...