Millennials aansturen? Zo doe je dat!

Geplaatst door Robert Half on 11/09/2019

Stuur jij millennials aan en vind je het lastig om ze te begrijpen en stimuleren? Begrijpelijk. Deze generatie – geboren tussen 1980 en 2000 – heeft andere vaardigheden, beweegredenen en perspectieven dan de generatie ervoor. En dat is even wennen en anders aansturen. Daarom is het belangrijk je hierin te verdiepen en te weten hoe je het beste met ze om kunt gaan. Een groot deel van de werknemers bestaat immers inmiddels uit millennials. Met deze tips haal je er alles uit wat erin zit.

Bied structuur en feedback

Hoewel millennials vaak een can-do-instelling hebben, betekent dat niet dat je hen aan hun lot moet overlaten. Ze krijgen graag feedback – en niet alleen tijdens de beoordelings- en functioneringsgesprekken, maar het liefst dagelijks. Ze willen weten of ze goed bezig zijn en vormen zich graag een beeld van het grotere geheel. Daarom presteren millennials het beste als ze inzien waarom ze iets doen en waar het bedrijf naartoe gaat. Met andere woorden: als ze betrokken zijn. Hier kun je op inspelen door regelmatig feedbackmomenten in te plannen en hen systematisch op de hoogte te houden van de ontwikkelingen binnen de organisatie. Naast betrokkenheid is structuur een belangrijke factor voor millennials om zich goed te voelen op werk en optimaal te presteren. Concreet betekent dat: elke meeting heeft een agenda en een verslag, elke opdracht een duidelijk doel, vooruitgang wordt gemonitord en geëvalueerd en taken en verantwoordelijkheden zijn duidelijk omschreven.

Regel afwisseling en onafhankelijkheid

Millennials houden van afwisseling. Ze zijn voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om hun creativiteit te ontplooien en efficiënter te werken. Maak hier gebruik van en nodig millennials uit voor brainstorms en moedig hen aan om hun suggesties te delen. Ook zijn ze erg gesteld op hun onafhankelijkheid. Het is de generatie van start-ups: millennials houden ervan om van niets ‘iets’ te maken. Ze presteren dan ook het beste in een omgeving waar ze de ruimte krijgen om initiatief te nemen en niet erg ‘gemanaged’ worden.

Creëer ontwikkelingsmogelijkheden

Veel en snel leren, jezelf continu ontwikkelen. Dat is precies wat een millennial wil. Ontwikkelen doen ze zelf automatisch wel, omdat ze zijn opgegroeid met het internet. Dat betekent dat ze als geen ander weten waar ze hun informatie vandaan moeten halen en makkelijk zelf kunnen leren en groeien. Maar leren doen ze liever niet alléén op die manier. Faciliteer voldoende leermogelijkheden, zoals e-learning, boeken en cursussen. 

Faciliteer flexibiliteit

Zowel voor privé als op werk geldt: flexibiliteit is key. De werk-privébalans is ontzettend belangrijk voor millennials. Tijd en vrijheid worden steeds hoger gewaardeerd, waardoor geld en status steeds meer naar de achtergrond komen. Maak thuiswerken en flexibele werktijden mogelijk – indien mogelijk natuurlijk. Ook op werk geldt dat millennials graag flexibel bezig zijn en graag veel kansen krijgen om zo breed mogelijk te leren. Ze hoeven dus niet per se een lineair carrièrepad te volgen. Laat je werknemers niet alleen groeien door hun werk on-the-job te doen, maar stimuleer ze ook om naar netwerkevenementen te gaan of laat ze groeien door ze (tijdelijk) te detacheren. Uiteraard allemaal zolang het werk het toelaat.

Meer tips ontvangen?

Meer blogposts...