Stimuleer werknemers om gezond te blijven. Dit is waarom – en hoe

Geplaatst door Robert Half on 05/04/2018

Dat je als werkgever wil dat werknemers hun werk goed doen, staat buiten kijf. Maar daarnaast heb je er ook baat bij dat ze gezond zijn en blijven. Deze twee zaken zijn namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Gezonde werknemers zijn namelijk niet alleen minder vaak ziek en hebben minder last van stress, maar blijken bovendien productiever, creatiever én efficiënter te werken. Werkgevers doen er dus goed aan om hun werknemers te stimuleren gezond te blijven. 

Zo stimuleer je gezonde werknemers

Zorgen voor veilige werkomstandigheden, ergonomische arbeidssituatie en het vermijden van een te hoge werkdruk, zijn manieren die veel werkgevers toepassen om hun werknemers gezond te houden. Maar je kunt méér doen om gezondheid onder het personeel te stimuleren. Een aantal voorbeelden.

Motiveer bewegen

Bewegen doet een mens goed. Zeker wanneer je een baan hebt waarbij je het grootste deel van de tijd zit. Werknemers meer laten bewegen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door een wandeling tijdens de lunchpauze te stimuleren of te investeren in een aantal sta-bureaus zijn de eerste stappen al gezet. Wie verder wil gaan, kan denken aan het aanbieden van (korting op) een sportabonnement, een fietsplan, of zelfs gezamenlijke bootcamp- of yogasessies.

Zorg voor een gezond klimaat

Een gezond klimaat op kantoor is niet altijd vanzelfsprekend. Zelfs niet in kantoren met een klimaatbeheersingssysteem dat zorgt voor een comfortabele temperatuur en een aangenaam binnenklimaat. Hierbij dienen ramen namelijk gesloten te blijven, omdat het systeem anders niet optimaal functioneert – maar in de praktijk gaat er niets boven frisse buitenlucht. Een goed geventileerde ruimte zorgt ervoor dat werknemers zich een stuk beter voelen. Ook planten dragen hieraan bij: met groen om zich heen voelen mensen zich meer ontspannen – en dus minder gestrest. 

Bied gezonde voeding aan

Cliché, maar waar: je bent wat je eet. En dus ligt het voor de hand dat mensen zich gezonder voelen wanneer ze gezonder eten. Schrap dus die vette hap tijdens de lunch, haal de snoep- en frisdrankautomaat weg. Zorg in plaats daarvan voor voldoende fruit voor tussendoor, en gezonde opties als salades tijdens de lunch. Bonus: werknemers worden er ook direct een stuk productiever van. 

Bevorder een goede werk-/privébalans

Als werk en privé slecht in balans zijn, kan dit voor stress zorgen bij werknemers. Door een goede balans te stimuleren, wordt die stress een stuk minder – en je werknemer dus een stuk gezonder. Dit doe je bijvoorbeeld door werken op afstand mogelijk – en eenvoudig – te maken. Ook flexibele werktijden vinden werknemers steeds belangrijker. Dus werkt je werknemer eens een avondje of in het weekend over, omdat er deadlines gehaald moeten worden? Laat hem of haar dan, zodra het werk het weer toelaat, de volgende keer wat eerder naar huis gaan. 
 

Meer blogposts...