Een marktconform salaris: wat is het en kun je meer krijgen?

Geplaatst door Robert Half on 06/02/2020
Geschatte leestijd: 2 minuten

Als je op zoek bent naar een baan en door verschillende vacatures browst, kom je waarschijnlijk regelmatig termen tegen zoals marktconform salaris. Als je reageert op een vacature met een marktconform salaris betekent dat in feite dat je voor die baan een inkomen zult krijgen dat aansluit bij de huidige markt. En dus een inkomen dat min of meer gelijk is aan het inkomen dat de meeste professionals in jouw functie en sector ontvangen. Maar hoe weet je wat nu eigenlijk marktconform is? En kun je vragen om meer? Dat lees je in dit blog.

Hoe weet je wat een marktconform salaris nu eigenlijk is?

Zeker als je geen ervaring hebt in een bepaalde functie of sector kan het lastig zijn om te bepalen welk salaris precies marktconform is. Heb je een interessante vacature gevonden, maar zou je weleens willen weten of het salaris overeenkomt met wat andere mensen in dat vakgebied verdienen?

Het marktconforme salaris voor een bepaalde functie is gemakkelijk te berekenen met een salariscalculator. Dit is een online tool waarin je een aantal gegevens invult en die je vervolgens vertelt welk salaris gangbaar is. De calculator geeft natuurlijk geen keiharde cijfers, maar kan wel een goede indicatie bieden van wat gemiddeld is.

Kun je meer verdienen dan het marktconforme salaris?

Veel mensen denken onterecht dat het salaris voor een bepaalde baan vaststaat en dat er geen ruimte voor onderhandeling is als er over een marktconform salaris wordt gesproken. Als je veruit de meest geschikte kandidaat bent, heb jij de mogelijkheid om te onderhandelen. De werkgever wil jou immers dolgraag aan zijn team toevoegen.

Hetzelfde geldt als je solliciteert op een functie waar maar weinig animo voor is en waar een relatief laag salaris voor wordt geboden. Is er geen onderhandelingsruimte in het salaris? Probeer dan eens of er wat aan de secundaire arbeidsvoorwaarden gesleuteld kan worden. Misschien is de mogelijkheid tot een dag thuiswerken of een sportschoolabonnement voor jou wel net zoveel waard als een iets hoger loon.

Doe je er goed aan om te onderhandelen of juist niet?

Of het een goed idee is om te onderhandelen voor een hoger salaris ligt volledig aan de situatie. Probeer zelf te beoordelen of je er goed aan doet om de onderhandeling aan te gaan. Bijvoorbeeld door te achterhalen hoeveel kandidaten er voor de functie zijn of beoordeel de mate waarin de werkgever enthousiast is over jou. Bereken daarnaast of het aangeboden salaris inderdaad marktconform is en of het lager of juist iets hoger dan gemiddeld is.

Als er nog tien andere geschikte kandidaten voor de functie zijn, of als de hoogte van het salaris al vrij redelijk is, doe je er wellicht beter aan om het aangeboden salaris gewoon te accepteren. Natuurlijk kun je als je meer ervaring op hebt gedaan en jezelf hebt bewezen altijd nog om salarisverhoging vragen.

Weten of jouw ideale vacature een marktconform salaris biedt? Benieuwd wat je zou kunnen verdienen per functie? Raadpleeg dan onze Salarisgids 2023.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...