Boost je emotionele intelligentie – en dat van je team

Geplaatst door Robert Half on 13/05/2019

Mensen met een hoge emotionele intelligentie (emotioneel intelligentiequotiënt, ofwel EQ) zijn de beste collega’s en managers. Emotionele intelligentie bestaat namelijk uit vaardigheden die de prestaties van een team of bedrijf ten goede komen, zoals emotionele balans, doelen nastreven, aanpasbaarheid, empathie en teamwork. Dat zegt Daniel Goleman, PhD en co-director voor het Consortium for Research on Emotional Intelligence in Organizations, in een interview met Robert Half

Ook managers vinden dat werknemers met een hoge emotionele intelligentie meerwaarde bieden. Volgens een kwart van de ondervraagden zorgen ze voor een betere samenwerking op de werkvloer. Iets meer dan een op de vijf (22 procent) zien meer motivatie en een hoger moreel als een positief punt aan emotionele intelligentie. Andere voordelen zijn beter leiderschap (19 procent) effectieve probleemoplossing (18 procent) en betere skills om te netwerken (17 procent). 

So far, so good, zul je denken. Maar hoe zet je deze informatie om in je werk? Hoe verbeter je je eigen emotionele intelligentie – of stimuleer je je team om dat te doen? We geven vijf manieren. 

1.    Stimuleer zelfkennis

De meeste mensen denken te weten hoe ze overkomen op anderen, maar in de praktijk blijkt dat vaak niet het geval. Een gebrek aan zelfkennis kan voor meer problemen zorgen dan je denkt – zeker voor managers. Een derde van de respondenten noemde ‘ontevredenheid met het management’ als een van de drie belangrijkste redenen om ontslag te nemen in een onderzoek door Robert Half . Grote kans dat deze managers niet eens doorhebben dat hun acties de uittocht van gewaardeerde werknemers veroorzaken. Let er dus op welke emoties vaak bij jou of je medewerkers naar boven komen borrelen, frustraties of stress bijvoorbeeld. En zorg er vervolgens voor dat je deze emoties weet te beheersen vóórdat ze invloed hebben op je prestaties of die van je team. 

2.    Denk na voordat je reageert

Op het werk krijgen emoties weleens de overhand. Maar het niet in bedwang houden van je emoties kan mogelijk een slechte invloed hebben op hoe professioneel je overkomt. Onder de mensen met een hoog EQ komt dit minder vaak voor, omdat zij erop letten hun emotionele reacties en stressniveau op kantoor binnen de perken te houden. 

Wanneer je ergens door geraakt wordt en direct wilt reageren, bedenk dan dat dit kan beïnvloeden hoe anderen je zien. Neem wat afstand van je emoties door even weg te lopen van de situatie om weer kalm te worden en na te denken over je opties. Als daar geen tijd voor is, probeer dan je emoties ter plekke te reguleren door een paar keer diep adem te halen en tot vijf te tellen voordat je reageert.

3.    Motiveer jezelf en je team

Als je gemotiveerd bent en elke dag vol enthousiasme aan de slag gaat, is de kans op positieve interacties – en dus meer emotionele intelligentie – veel groter. Zorg voor een goed humeur door dagelijks om te gaan met vrolijke collega’s. Praat met ze over de obstakels die je tegenkomt in je werk; misschien komen zij wel met een heel frisse blik op dingen. Ben je manager? Zorg dan dat je het werk aanpast aan de sterktes van je teamleden. En laat je team niet overlopen door in tijden van drukte hulptroepen in te schakelen tot het weer wat rustiger wordt. 

4.    Begrijp anderen door te luisteren

Voor een hoge mate van emotionele intelligentie moet je je kunnen verplaatsen in de gevoelens, wensen, behoeften en perspectieven van anderen om je heen. Om anderen te kunnen begrijpen, moet je eerst goed naar ze luisteren. En dat bestaat niet alleen uit het luisteren naar woorden, maar ook uit het oppikken van non-verbale signalen van degene met wie je praat. Neem ook de tijd om vragen te stellen. Daar is wat zelfdiscipline voor nodig, maar het verbeteren van je luistervaardigheden en het stellen van verhelderende vragen helpt je inzien waar anderen vandaan komen. En dat verhoogt weer je EQ.

5.    Poets je sociale vaardigheden op

Sociale vaardigheden zijn een belangrijk onderdeel van je EQ. Bovendien helpen sterke interpersoonlijke vaardigheden je in je hele carrière – of het nu gaat om het maken van een eerste indruk, of juist om langetermijnrelaties. Deze vaardigheden verbeteren doe je als volgt. 

  • Actief luisteren;
  • Effectief verbaal en schriftelijk communiceren;
  • Professionele connecties blijven bouwen en onderhouden;
  • Proactief zijn in het oplossen van conflicten;
  • Oprechte interesse tonen in de mensen met wie je samenwerkt;
  • Andermans ideeën en resultaten openlijk erkennen;
  • Een vriendelijke toon aanhouden;
  • Afleidingen negeren terwijl je met iemand praat (zet die telefoon dus op mute);
  • Je gevoel voor humor tonen – wanneer geschikt.

Emotioneel intelligent aanwerven: een checklist

Emotionele intelligentie is het vermogen om zich bewust te zijn van eigen emoties, deze te beheersen en uit te drukken. Ontdek hoe je EI test bij kandidaten.

Download het rapport

Meer blogposts...