Een baan zoeken in coronatijden: Hoe pak je het aan?

Geplaatst door Robert Half on 19/05/2020

Het coronavirus heeft wereldwijd een onmiskenbare invloed op de arbeidsmarkt. In tal van sectoren hebben werkgevers geen andere mogelijkheid dan mensen te ontslaan. Voor wie nu naar een baan zoekt, wordt het daarom extra moeilijk om door rekruteerders opgemerkt te worden. Met de volgende tips verhoog je je kansen.

Stel jezelf enkele concrete doelen

Wie al een tijdje solliciteert, kan wel eens de moed verliezen. Toch is het belangrijk om positief en gefocust te blijven. Dat kan door tijdens je zoektocht heel concrete doelen te formuleren. De beproefde SMART-methode, waarbij je doelstellingen Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden moeten zijn, kan je hierbij helpen. Met andere woorden, maak je doelen zeer concreet en meetbaar, zoals wekelijks x aantal sollicitatiebrieven versturen, of wekelijks x aantal LinkedIn-connecties contacteren. Hou ze tegelijk realistisch, om demotivatie te voorkomen, en beperkt in de tijd. Zo kan je bijvoorbeeld na een maand evalueren. Kreeg je weinig respons, dan is het misschien tijd voor een andere aanpak.

Een up-to-date cv en een overtuigende motivatiebrief

Je cv en motivatiebrief bepalen je eerste indruk naar een potentiële werkgever toe. Het spreekt dus voor zich dat je cv up-to-date is en je motivatiebrief overtuigend en aangepast aan de specifieke vacature of werkgever. Vermeld zeker ook je soft skills, zoals communicatievaardigheden, aanpassingsvermogen … Werkgevers en rekruteerders hechten hier immers steeds meer belang aan.

Negeer LinkedIn niet

Heel wat mensen onderschatten de kracht van LinkedIn bij het zoeken naar een baan. Nochtans is jouw LinkedIn-profiel even belangrijk als je cv. Niet alleen voor rekruteerders, maar ook voor de contacten die je op LinkedIn kan leggen. Zorg dat men in één oogopslag ziet wie je bent, welke ervaring je hebt en wat je vaardigheden zijn. Wil je in een bepaalde sector aan de slag? Connecteer en interageer dan zoveel mogelijk met mensen uit die sector. Reageer op hun berichten en durf ook zelf originele content te posten. Het is de ideale manier om met een relatief kleine inspanning je expertise te tonen aan een uitgebreid netwerk van professionals.

Gebruik je tijd nuttig

Wie werkzoekend is, is zelden voltijds bezig met solliciteren. Gebruik de tijd die je nu hebt om nog steviger in je schoenen te staan op de arbeidsmarkt. Kunnen je kennis en skills wel een opfrissing gebruiken? Of wil je aan de slag in een sector waarvoor je misschien nog niet de juiste vaardigheden hebt? Dan is het nu het moment om bij te leren. Je vindt online heel wat cursussen en workshops die je kunnen helpen om verdere stappen te zetten in je carrière.

Een online sollicitatiegesprek? Bereid je voor!

Werd je uitgenodigd voor een gesprek? Dan is de kans groot dat dat in deze tijden online zal verlopen via een videogesprek. Bereid je hier goed op voor. Installeer de juiste tool of app (doe dit een dag op voorhand om problemen te vermijden), zorg ervoor dat je camera en micro het doen en probeer eventuele stoorzenders, zoals achtergrondgeluid, te vermijden. Oefen eventueel al eens met een vriend of familielid.

Net als bij elk sollicitatiegesprek probeer je te anticiperen op de vragen die gesteld kunnen worden. Vraagt men naar je competenties? Hanteer dan de STAR-methode om te verwijzen naar een eerdere professionele ervaring: beschrijf de Situatie, wat je Taken waren, wat je concreet hebt gedaan (Activiteit) en wat het Resultaat was. Bereid zelf ook enkele vragen voor die je aan de rekruteerder kan stellen. Een doordachte of verrassende vraag kan ervoor zorgen dat je er voor de rekruteerder uitspringt.

Meteen je cv updaten? Download onze gratis cv-template.

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...