Spontaan solliciteren: hoe pak je dat aan?

Geplaatst door Robert Half on 06/02/2024
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Wil je dolgraag bij een bepaald bedrijf werken, maar hebben ze geen vacatures openstaan die aansluiten bij jouw kennis en expertise? Dan kan je (lang) wachten op de juiste functie of de stoute schoenen aantrekken en gewoon spontaan solliciteren. Dat kost misschien wat tijd en energie, maar het kan je wel je droombaan opleveren. Onder het motto ‘niet geschoten is altijd mis’ zetten we enkele tips op een rij om alsnog een baan binnen te slepen.

Waarom spontaan solliciteren?

Als je niet direct een vacature vindt die bij je past, kun je ook een open sollicitatie sturen naar een bedrijf dat je echt interesseert. Hiermee maak je duidelijk dat je heel gemotiveerd bent om bij hen te werken. Je komt over als iemand die initiatief neemt en kansen grijpt. Dat kan het bedrijf overtuigen om je een baan aan te bieden, ook al hebben ze op dat moment misschien geen vacature openstaan.

Ook als een open sollicitatie niet meteen tot een baan leidt, is het een goede manier om indruk te maken en een zaadje te planten bij het bedrijf. Je wordt namelijk meestal wel opgenomen in hun kandidatendatabank, waardoor ze misschien wel contact met je opnemen als ze iemand met jouw profiel zoeken.

6 tips voor een open sollicitatie

Houd er rekening mee dat een open sollicitatie meer tijd vergt dan reageren op een vacature. Je moet de juiste contactpersoon en zijn/haar gegevens vinden (bv. via LinkedIn), je goed inlezen in de bedrijfscultuur én je sollicitatie opvolgen als je geen reactie ontvangt. Met deze tips pak je het goed aan:

  1. Kies de juiste bedrijven
    Spontaan solliciteren neemt veel tijd in beslag, dus beperk je tot 2 à 3 bedrijven. Kies enkel bedrijven met een missie, waarden en een doel die je echt aanspreken en waarmee je veel affiniteit hebt. Het is de kwaliteit die telt in dit geval. Niet de kwantiteit.
     
  2. Bereid je goed voor
    Een open sollicitatie vereist de nodige research. Zoek uit wat de doelstellingen van het bedrijf zijn en met welke uitdagingen en problemen ze te maken hebben. Hoe kan jij hen met jouw skills en ervaring helpen? Door met proactieve en creatieve voorstellen te komen, laat je zien dat je het bedrijf goed begrijpt.
     
  3. Maak duidelijk voor welke functie je solliciteert
    Als onderwerp van je mail en in je motivatiebrief is het handig om een functietitel te vermelden. Kies hiervoor één functie. Wanneer je verschillende functies vermeldt, kan het lijken alsof je niet weet wat je precies wil. Raadpleeg de website of de LinkedIn-pagina van het bedrijf om uit te zoeken welke functiebenamingen ze gebruiken.
     
  4. Check je online aanwezigheid
    Een recruiter of HR-manager die interesse heeft in je profiel, zal meer over jou te weten willen komen. Hij of zij zal je dan ook waarschijnlijk online opzoeken. Zorg ervoor dat je online reputatie in orde is en dat je overkomt als een serieuze kandidaat.
     
  5. Wees persoonlijk en spontaan
    Recruiters hebben vaak weinig tijd dus maak je mail niet te lang. Get to the point maar vermijd voorgekauwde standaardzinnen. Wees persoonlijk en leg uit waarom jij de juiste persoon bent om het team te vervoegen. Toon aan dat je weet wat je wil. Zorg ervoor dat je niet té zelfzeker (en daardoor een tikkeltje arrogant) overkomt, want dat kan potentiële werkgevers afschrikken. Door authentiek en spontaan te zijn, maak je een goede indruk.
     
  6. Volg je sollicitatie op
    Heb je na twee weken nog steeds geen reactie op je spontane sollicitatie? Neem dan nog eens contact op met de persoon aan wie je je sollicitatie hebt gericht. Vraag vriendelijk of hij/zij je mail goed ontvangen heeft. Misschien is het er door drukte wel bij in geschoten om te reageren. Door je mail goed op te volgen, profileer je jezelf als een proactief iemand die van aanpakken weet.

Spontaan solliciteren: doen of niet?

Heb je een bedrijf gezien waarvoor je echt graag wil werken? Dan is een spontane sollicitatie wellicht de moeite waard. Nee heb je, ja kan je krijgen. Wie weet sleep jij binnenkort wel je droombaan binnen!

Meer blogposts...