Je krijgt een tegenvoorstel van je werkgever: wat nu?

Geplaatst door Robert Half on 01/03/2024
Geschatte leestijd: 3 minuten

Wat als je een nieuwe baan hebt gevonden, een interessant salarisvoorstel krijgt, je overweegt deze te aanvaarden en je huidige werkgever vervolgens een tegenvoorstel doet? Ga je hierop in? Of blijf je bij je besluit om van baan te veranderen? Counter offers zijn, vooral binnen de huidige, krappe arbeidsmarkt, aan hun opmars bezig om personeel te behouden. Maar, hoe ga je hier als werknemer het beste mee om?

Onthoud waarom je van baan wil veranderen

Reageer vooral niet impulsief door direct akkoord te gaan met het tegenvoorstel. Denk na waarom je echt weg wil bij je werkgever. Is salaris de enige en/of belangrijkste reden? Dan opent dit de deur om op het tegenbod in te gaan. Ga je weg omdat je meer uitdaging of verantwoordelijkheid wil, of omdat er strubbelingen zijn met je leidinggevenden of teamleden? Dan zal een hoger salaris deze problemen niet oplossen.

Ga het gesprek aan met je manager

Praat met je manager over de redenen voor het zoeken naar een nieuwe baan. Door open te zijn over je twijfels, kunnen jullie samen op zoek gaan naar oplossingen. Misschien word je zo weer gelukkig bij je huidige werkgever en wil je helemaal niet meer weg. Denk aan de lange termijn. Wat heb je aan dat hoge salaris als je de baan zelf maar niks vindt? Heb je niet liever een uitdagende baan in een fijn team?

Wees kritisch

Denk niet alleen na over je eigen drijfveren, maar ook over die van je werkgever. Welke redenen heeft hij om je een tegenvoorstel te doen? In eerste instantie voel je je er misschien extra waardevol en gevleid door. Je werkgever kan echter verschillende redenen hebben voor het tegenbod. Misschien is het wel gewoon een stuk duurder om je te vervangen dan om je een loonsverhoging te geven, heeft hij geen tijd om een vervanger te zoeken of wil hij gewoon dat je het project afwerkt waar je mee bezig was. Die redenen kunnen op lange termijn in je nadeel werken.

Wees je ervan bewust dat je werkgever of collega’s een andere perceptie van jou kunnen hebben, nu ze weten dat je wilde weggaan. Hierdoor ga je misschien extra je best moeten doen om hun vertrouwen in jou te herstellen. Allemaal zaken om mee rekening te houden als je besluit om in te gaan op een tegenvoorstel. Het kan natuurlijk ook dat het salarisvoorstel van je potentiële nieuwe werkgever tegenvalt. Gelukkig staan de meeste werkgevers wel open voor salarisonderhandelingen, maar is het hierbij extra belangrijk dat je dit professioneel aanpakt .

Hoeveel zou ik moeten verdienen of aanbieden?

Ontdek op een toegankelijke en interactieve manier alles wat je moet weten over de nieuwste trends op de arbeidsmarkt en krijg inzichten in de salarissen voor verschillende functies in administratie, HR en customer support en finance en boekhouding.

Meer blogposts...