Erken en waardeer jij jouw medewerkers voldoende (en op de juiste manier)?

Geplaatst door Robert Half on 11/02/2020

Het motiveren en erkennen van personeel is niet zomaar een mooi gebaar: het doet veel goeds voor de sfeer, verhoogt de productiviteit en helpt je topkandidaten te behouden. Toch is het waarderen van personeelsleden die het verschil maken voor drukbezette managers vaak een taak die ‘later’ wel komt. Ze wachten té lang waardoor een compliment niet meer het gewenste effect heeft, erkennen een bepaalde prestatie niet, of vergeten simpelweg om hun medewerkers te bedanken.

Dit is wat voor impact gemotiveerde werknemers hebben op je organisatie

Herkenbaar? Onderneem dan meteen actie. Je wil immers niet het risico lopen dat je beste werknemers naar de concurrentie gaan omdat zij het gevoel hebben niet voldoende erkenning en/of waardering te krijgen. Er zijn verschillende manieren om getalenteerde professionals te waarderen. Wij geven drie efficiënte tips. 

1. Geef de waardering op tijd 

De prestaties van medewerkers erkennen doe je liefst zo snel mogelijk. Simpelweg ‘bedankt’ zeggen of een handgeschreven briefje is vaak al genoeg om een werknemer het gevoel te geven dat hij gewaardeerd wordt. 

Lees hier hoe je je werknemers complimenten geeft.

Moedig ook anderen aan dit te doen – vaak is de waardering van collega's namelijk even betekenisvol als die van de manager. Creëer daarom een bedrijfscultuur waarin collega's elkaar openlijk prijzen voor een taak die tot een goed einde gebracht werd. 

Hoe je jouw waardering precies uit, hangt af van de situatie. Overweeg bijvoorbeeld om een persoon of een heel team te prijzen tijdens een vergadering, de prestaties in de schijnwerper te zetten in een interne nieuwsbrief of het team te belonen met extra vrije tijd of een extraatje als een etentje.

2. Beloon je topmensen

Topwerknemers worden vaak beloond met een promotie of opslag, maar dit is niet altijd mogelijk. Investeer in dat geval dan in zijn voortdurende groei door relevante training aan te bieden. Je kunt werknemers ook belonen door ze meer verantwoordelijkheid te geven of door ze projecten toe te wijzen die een uitdaging voor ze zijn. 

Zorg er wel voor dat de betreffende werknemers zich bewust zijn van je waardering door deze kansen eerst met henzelf te bespreken. Want misschien heeft de werknemer in kwestie wel hele andere voorkeuren over de manier waarop hij zich wil ontwikkelen binnen het bedrijf.

3. Overdrijf niet

Een bedrijfscultuur waarin goede prestaties gewaardeerd en beloond worden, is een belangrijk aspect in de meeste succesvolle bedrijven. Je meest waardevolle personeelsleden moeten weten dat zij een verschil maken, gewaardeerd worden, en dat het bedrijf beter presteert omdat zij deel uitmaken van het team. 

Maar voorkom dat je collega’s prijst terwijl ze gewoon gedaan hebben waarvoor zij werden aangenomen. Bewaar waarderingen voor echt uitzonderlijke prestaties. En koppel dit, indien mogelijk, aan het behalen van specifieke bedrijfsresultaten. 

Meer tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Meer blogposts...