Je beste personeel behouden: 5 verrassende manieren

Geplaatst door Robert Half on 20/08/2018

Geschikt personeel vinden is één ding – topkandidaten vervolgens behouden is een tweede. Tevreden en gemotiveerde werknemers zijn het meest geneigd om bij een bedrijf te blijven werken. Hoe je dat bewerkstelligt? Regelmatig complimenten geven en zorgen voor uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn twee manieren om werknemers te motiveren. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om je beste personeel te behouden. Wij geven vijf verrassende tips. 

1.    Job crafting

Met job crafting geef je werknemers de kans om hun baan zelf vorm te geven. Bijvoorbeeld door zelf andere taken op zich te nemen buiten hun eigen discipline, of door samen te werken met mensen van een andere afdelingen. Daardoor hebben ze meer controle over hun baan, krijgt het werk meer betekenis en zullen ze zich meer identificeren met de organisatie. Dit maakt de kans dat ze langer op een plek te blijven werken aanzienlijk groter. 

2.    Pak het functioneringsgesprek anders aan

Het functioneringsgesprek kan een goede stok achter de deur zijn om regelmatig met je werknemer om de tafel te zitten en te bespreken wat goed gaat en wat beter kan. Maar waarom zou je dit beperken tot één keer per jaar? Door het functioneringsgesprek te schrappen en in plaats daarvan simpelweg vaker te praten met werknemers, ontdek je eerder waar ze eventueel tegenaanlopen of mee zitten. En kun je dus sneller ingrijpen wanneer een collega vanwege ontevredenheid op zoek dreigt te gaan naar een andere uitdaging. 

3.    Geef inspraak op zaken die werknemers blij maken

Op een plek waar je zo veel tijd doorbrengt als op je werk, wil je geïnspireerd worden door je omgeving. Geef je personeel daarom inspraak in dingen waar zij blij van worden, zoals het interieur. Zien je werknemers graag meer groen? Zet extra planten neer. Hebben ze behoefte aan ontspanning? Zorg voor een spelcomputer of pingpongtafel waar ze in de pauze stoom kunnen afblazen. Zo worden werknemers niet alleen blij van hun werkomgeving, maar krijgen ze bovendien het gevoel daadwerkelijk wat bij te kunnen dragen aan de organisatie. 

4.    Zorg voor leuke ‘extraatjes’

Secundaire arbeidsvoorwaarden als pensioen of een auto of telefoon van de zaak zijn vaak standaard. Door te investeren in echte ‘extraatjes’ voor je werknemers, maak je als bedrijf daadwerkelijk verschil. Denk aan het faciliteren van sporten na of zelfs tijdens werktijd, of een kinderopvang bij kantoor. Zo draag je bovendien bij aan een zo optimaal mogelijke werk-privébalans. 

5.    Leer van exitgesprekken

Zijn er toch nog werknemers die besluiten de organisatie te verlaten? Plan met hen altijd een exitgesprek in. En neem dat gesprek ook echt serieus. Van vertrekkende werknemers kun je immers veel leren – ze hebben niets meer te verliezen en kunnen dus open en eerlijk zijn over verbeterpunten in de organisatie. Zie exitgesprekken als een kans om waardevolle feedback te verzamelen. Op basis waarvan je zaken kunt aanpassen om personeelsverloop in de toekomst zo laag mogelijk te houden. 

Meer tips ontvangen?

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...