Een nieuwe baan: wat is het marktconform loon en hoe onderhandel je over je salaris?

Geplaatst door Robert Half on 24/05/2023
Geschatte leestijd : 3 minuten

Grote kans dat je ze in bijna elke vacature wel tegenkomt: termen als ‘marktconform salaris’, ‘competitief loon’ of ‘fijne vergoeding’. De laatste term is natuurlijk al helemaal vaag, maar ook de eerste twee roepen vragen op. Een inkomen dat min of meer gelijk is aan wat andere Nederlanders in die functie verdienen, dat is wat het woord marktconform omschrijft. Maar hoe weet je wat een gemiddeld inkomen is voor de functie die je beoogt? En, als je dit te laag vindt, hoe kan je dan het beste onderhandelen? Het is slim om daarover onderzoek te doen voordat je de salarisonderhandeling aangaat. En niet te vergeten: valt er over de secundaire voorwaarden te onderhandelen?

Wat is een marktconform loon?

Een marktconform loon is in essentie een salaris dat tegemoetkomt aan wat iemand met een vergelijkbaar opleidingsniveau, dezelfde ervaring en vaardigheden in een soortgelijke functie en in de betreffende sector vandaag de dag verdient. Lonen zijn echter een dynamisch gegeven en gebaseerd op vraag en aanbod. Wat vandaag een gemiddeld salaris is, kan over zes maanden volledig achterhaald zijn. De definitie van een modaal inkomen wisselt daarmee ook steeds.

Biedt de werkgever écht een gemiddeld salaris?

Als je met een nieuwe baan begint, betekent dat ook een nieuw loon. Of je nieuwe werkgever je meer biedt dat het vereiste minimumloon, hangt af van verschillende factoren:

  • Je opleidingsniveau
  • Je aantal jaren relevante werkervaring
  • De sector waarin het bedrijf actief is
  • Het beleid en de waarden van de organisatie
  • Het aantal kandidaten voor de job: hoe meer sollicitanten, hoe doorslaggevender jouw ervaring en profiel kunnen zijn

Wil je weten wat andere mensen verdienen in dezelfde of eenzelfde functie? Een marktconform loon voor een bepaalde functie kan je raadplegen via de Salarisgids. In deze gids kan je de lonen raadplegen voor verschillende specialisaties en verschillende functies. Dit kan je een goede indicatie geven van wat een gemiddeld inkomen voor de functie is.

Hoe onderhandel je voor meer salaris?

Zorg dat je gewapend met de juiste achtergrondkennis naar een sollicitatiegesprek gaat. Door je goed te informeren, krijg je een correct beeld van je ‘waarde’ in de sector of voor het bedrijf waar je solliciteert. Als je je waarde kunt onderbouwen met feitelijke argumenten, geeft dat je een sterkere positie tijdens de besprekingen.

Als je een loonaanbod krijgt, maar je bent niet helemaal tevreden met het salaris dat op tafel ligt, kan je altijd proberen te onderhandelen. Niet geschoten is immers altijd mis. Blijf tijdens de salarisonderhandelingen altijd realistisch en professioneel, en gebruik de informatie die je hebt om de onderhandeling kracht bij te zetten.

Overleg met je nieuwe werkgever welk loon gepast is voor jouw functie gekoppeld aan jouw ervaring, met het oog op je toekomst in het bedrijf. Je kan eventueel wat extra voordeel proberen te halen tijdens de onderhandelingen door bijvoorbeeld te achterhalen hoeveel andere kandidaten er zijn voor de functie, of zelf te peilen hoe enthousiast de werkgever is over jou.

Kijk ook naar de secundaire arbeidsvoorwaarden

Een mooi loon is belangrijk, maar staar je niet blind op het brutoloon. Is er geen onderhandelingsruimte in het salaris? Probeer dan eens of er wat aan de secundaire arbeidsvoorwaarden gesleuteld kan worden. Veel werkgevers bieden zaken als een dertiende maand, bonussen, groepsverzekeringen, extra vakantiedagen, fietsplannen of sportschoolabonnementen. Staat zoiets niet in de vacature, kijk dan eens of het er wel bij kan komen.

Daarnaast krijg je bij sommige bedrijven andere voordelen dan een hoog salaris, zoals opleidingsmogelijkheden, flexibele werktijden of extra thuiswerkdagen. Hou daarom altijd rekening met het volledige plaatje wanneer je onderhandelt over je loon. Zeker nu het leven duurder wordt, is een goed pakket aan secundaire voorwaarden de moeite waard.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...