Deze 3 skills moet jouw (volgende) finance professional sowieso hebben

Geplaatst door Robert Half on 23/10/2018

In de vierde industriële revolutie is een grote rol weggelegd voor digitalisering en automatisering. En dat zal ook zijn weerslag hebben op de financiële sector. Hoe? De vaardigheden die gevraagd worden van finance professionals zijn nu al anders dan een aantal jaar geleden. Managers moeten dus op zoek naar mensen met skills die passen bij deze veranderingen óf zorgen dat ze hun bestaande professionals tijdig opleiden. Doen ze dat niet, dan lopen ze het gevaar dat hun werknemers overlopen naar een andere baan. Hoe zorg je ervoor dat jouw financiële afdeling mee kan in de vierde industriële revolutie? Dit zijn de drie belangrijkste skills waar je huidige én toekomstige talent over moet beschikken.

1. Gevoel voor data-analyse

Steeds meer bedrijven beginnen de economische waarde van data in te zien. En dat is maar goed ook, want data is met weinig uitzonderingen één van de belangrijkste assets van welk bedrijf dan ook. Hoewel computers over een hoop meer rekenkracht beschikken dan de gemiddelde mens, kunnen ze nog lang niet zonder ons. Maar dan moeten werknemers wél over skills beschikken om met data om te kunnen gaan. In een onderzoek van Robert Half gaven CFO’s en financieel directeuren dan ook aan dat financiële analyse (42 %), prognoses op basis van gegevens (38 %) en gegevensanalyse (32 %) als gevolg van digitalisering steeds belangrijker worden binnen de financiële afdeling. 

2. Goede samenwerkingsskills

In tegenstelling tot eerder genoemde technische vaardigheden neemt ook het belang van soft skills toe. Niet verrassend, want voorlopig beschikken androids nog niet over het emotionele vermogen om mensen in dezen te vervangen. Teamgeest en mensen kunnen overtuigen zijn onder andere belangrijke zaken om op te letten bij het aannemen van de volgende werknemer. Maar, hoe meer er wordt samengewerkt, hoe groter de kans op wrijvingen. Dus zien CFO’s het kunnen omgaan met conflicten ook steeds vaker als een essentiële vaardigheid voor financieel medewerkers. 

3. Strategisch inzicht

Het toenemende belang van cijfers en analyse zorgt ervoor dat financieel medewerkers meer tijd en ruimte krijgen om een strategische richting te geven aan het bedrijf. Mede door gebruik te maken van data en analyses zijn CEO’s te overtuigen. Het is dus belangrijk dat financieel medewerkers het strategisch inzicht in huis hebben om duiding te geven aan deze cijfers – en ze te kunnen vertalen naar een strategisch advies voor de hele organisatie.

Wat kun je als werkgever doen

De bottom line? Het is belangrijk om te blijven investeren in je werknemers. Of het nu om net afgestudeerden of om doorgewinterde finance professionals gaat. Hoe pakken CFO’s in Nederland dat aan? 55 procent vertrouwd op professionele training en 45 procent zet in op samenwerkingen met brancheorganisaties. Slechts 4 procent schakelt externe training in. Door medewerkers met dit soort maatregelen te ondersteunen in hun persoonlijke en professionele ontwikkeling en hen de nieuwe vaardigheden bij te brengen die ze nodig zullen hebben in de toekomst, is automatisering geen bedreiging voor finance, maar juist een kans.

Meer weten over wat finance professionals vandaag de dag moeten kunnen? En wat u daar als werkgever voor kunt betalen? Download de Salarisgids. 
 

Of je nu personeel wilt werven of een carrièreswitch overweegt, de Robert Half Salarisgids 2020 bevat alle informatie die je nodig hebt om goed geïnformeerd de volgende stap te zetten. Van loonschalen en de meest recente secundaire arbeidsvoorwaarden tot recruitmenttrends en informatie over een marktconform salaris: onze Salarisgids heeft het allemaal.

money icon
Wat is een marktconform salaris in jouw sector?

In de Salarisgids vind je wat het marktconform salaris is van de honderd meest gangbare functies binnen finance en accounting en administratieve ondersteuning.

monitor icon
Ontdek de laatste trends op de arbeidsmarkt

Lees meer over de laatste recruitmenttrends, waaronder de gevolgen van de hoge vacaturegraad, de war for talent en de digitalisering, en hoe je je hierop voorbereidt.

chart icon
Lees meer over veelgevraagde vaardigheden

Wat zijn de meest gevraagde profielen en de daarbij horende technische competenties en soft skills? Voor elk gespecialiseerd domein geven we een overzicht van de skills waar de meest gewilde profielen over moeten beschikken.

Stuur me de Salarisgids

Gelieve je voornaam in te vullen.

Gelieve je achternaam in te vullen.

Gelieve je e-mailadres in te vullen.
Gelieve een optie te kiezen.

Gelieve de gezochte functie in te vullen.

Gelieve je bedrijf in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Gelieve je huidige functie in te vullen.

Gelieve je telefoonnummer in te vullen.

Gelieve een specialisatie te kiezen.
Gelieve het dichtstbijzijnde kantoor te kiezen

Lees en aanvaard de gebruiksvoorwaarden en de privacyverklaring.

Meer blogposts...