Salaris: hoeveel hoor ik te verdienen?

Geplaatst door Robert Half on 23/10/2019

‘Wat is je salarisindicatie?’ Voordat je het weet, komt de voor jou misschien wel allerbelangrijkste vraag ter sprake tijdens het sollicitatiegesprek. En waarschijnlijk ook een van de lastigste. Want wat wil je verdienen? En wat kun je wel of niet vragen? De salarisvraag is lastig te beantwoorden. Met deze tips vergroot je kansen om het gewenste salaris te bemachtigen.

1. Kennis is macht

Niemand doet een dure aankoop zonder zich er eerst even goed in te verdiepen. Dus als je je eigen salaris zou bepalen, zou je op exact dezelfde manier te werk moeten gaan. Door je eerst te verdiepen in de lonen die in jouw branche gebruikelijk zijn dus. Win daarom voldoende informatie in door navraag te doen in je netwerk en met behulp van bronnen, zoals de Robert Half Salarisgids . Dat zal je helpen om zelfverzekerd te antwoorden als je de salarisvraag voorgelegd krijgt. Degene die tegenover jou in het gesprek zit, zal namelijk zeker wel volledig op de hoogte zijn.

2. Uitstel is geen afstel

Als de vraag naar een salarisindicatie al heel vroeg in het gesprek aan je wordt gesteld, zou dit weleens een tactiek kunnen zijn. Stel deze vraag uit door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Ik hoopte deze vraag later te kunnen beantwoorden, omdat we nu nog in de kennismakingsfase zitten en ik eerst wil bekijken of we iets voor elkaar kunnen betekenen en wat dan precies.’ Dat je dit durft uit te stellen, laat zien dat je stevig in je schoenen staat. Daarnaast geef je aan dat je meer te bieden hebt en dat wilt bespreken. En het is eerlijker om de vergoeding te bespreken als allebei de partijen weten waar het precies over gaat. Eerst is het belangrijk om te bekijken of er een klik is.

3. Flexibiliteit is key

Voordat je dieper op de salarisvraag inzoomt, is het goed om je gesprekspartner te laten weten dat je graag het volledige vergoedingenpakket wilt bespreken. Het gaat dus niet alleen om het salaris, maar ook om de vrije dagen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden die werken bij het betreffende bedrijf aantrekkelijker kunnen maken. Je gesprekspartner zal waarschijnlijk positief reageren, omdat dit beide partijen meer ruimte geeft om te onderhandelen.

4. Wees open over je verleden

Uiteraard heeft niemand anders dan jijzelf iets te maken met je salarisverleden, maar meestal wil je gesprekspartner tijdens een sollicitatiegesprek toch wel graag weten hoeveel je in je vorige functie verdiende. Wees er ook open over als je vorige salaris lager was dan de salarisschaal binnen jouw branche en leg proactief uit waarom dit zo was. Het is gebruikelijk om een iets lager salaris te ontvangen in ruil voor bijvoorbeeld aandelen of meer vrije dagen. Ook kan het te maken hebben met beperkte budgetten binnen het bedrijf. Het is goed om daar meer duiding aan te geven.

5. Vertel wat je waard bent

Probeer – indien mogelijk – voordat je gaat solliciteren al uit te zoeken welk salarispakket jouw potentiële nieuwe werkgever van plan is voor de functie aan te bieden. In dat geval kun je namelijk de uitnodiging al vóór het gesprek vriendelijk afwijzen als het salaris niet strookt met jouw verwachtingen. Het is altijd mogelijk dat het bedrijf waar je solliciteert niet het budget heeft om jou in dienst te nemen.

Benieuwd naar de salarisschalen in finance & accounting en administratie?
Elk jaar stellen we een salarisgids op, met inzichten over arbeids- en salaristrends voor financiële, boekhoudkundige en administratieve profielen. Lees er meer over in onze salarisgids 2020.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...