Dit is hoe je werkgever je salaris bepaalt

Geplaatst door Robert Half on 29/10/2019

Of je er nu tevreden over bent of niet, je ontvangt op dit moment een bepaald loon. Dat is geen willekeurig bedrag: je salaris hangt van bepaalde factoren af. Logischerwijs hangt je loon af van je functie binnen het bedrijf. Daarnaast bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je verdient. Andere factoren zijn diploma’s, eerdere werkervaring en anciënniteit (de tijd dat je al bij een bepaalde organisatie werkt). Maar hoe komt je werkgever nu tot je exacte salaris? In dit blog vertellen we je op welke verschillende manieren jouw loon tot stand kan komen – en hoe je daar invloed op kunt uitoefenen.

Volgens een geldend cao

Valt jouw branche onder een bepaald cao? Dan staan in die cao hoogstwaarschijnlijk afspraken over de hoogte van je salaris. De exacte hoogte van je loon is meestal afhankelijk van je functie en de schaal waarin je wordt ingedeeld. Die schaal hangt vervolgens weer af van je opgedane werkervaring, je leeftijd en je eventueel genoten opleiding.

Je werkgever is verplicht om je minimaal het salaris te betalen dat in de cao vermeld staat. Daarboven kan nog een toeslag komen voor bijvoorbeeld avonddiensten, werken in het weekend of onregelmatige diensten. De hoogte van die toeslag kun je ook in je cao terugvinden.

Zonder geldend cao

Wanneer je salaris niet in een cao is vastgesteld, maak je daar met je werkgever afspraken over. Wettelijk gezien moet je werkgever je minimaal het minimumloon betalen. Het uiteindelijk afgesproken bedrag wordt opgenomen in je arbeidscontract. In dat contract moet ook zijn opgenomen over welke periode je het loon krijgt uitbetaald (wekelijks, maandelijks) en hoeveel uren je daarvoor moet werken. Ook de ingehouden belasting en premies staan hier in vermeld.

Marktconform salaris

De kans is groot dat jij, zoals in de vacaturetekst destijds waarschijnlijk te lezen viel, een zogenaamd marktconform salaris ontvangt: een loon dat in overeenstemming is met de markt. Je krijgt dus het maandelijkse inkomen dat de meeste andere professionals in jouw functie en branche (gemiddeld) krijgen. Natuurlijk gelden er tussen bedrijven nogal wat verschillen.

De gemiddelde lonen in de sectoren finance en accounting en administratieve ondersteuning vind je daarnaast in onze Salarisgids 2020.

Salarisverhoging

Veel werknemers verwachten op een bepaald moment loonsverhoging. En werkgevers verwachten op hun beurt die vraag te krijgen. Werknemers tot 23 jaar ontvangen een wettelijk vastgestelde verhoging van het minimumloon met elk jaar dat ze ouder worden – of wanneer het wettelijke minimumloon verandert.

In een cao staan vaak afspraken over loonsverhoging. Deze kunnen gebaseerd zijn op een schaal omhoog gaan of op leeftijd. Maar als er geen cao geldt, is je werkgever niet verplicht om je loon jaarlijks te verhogen. Natuurlijk kun je hier afspraken over maken die jullie in het arbeidscontract vastleggen. Ook geldt er bij sommige bedrijven bijvoorbeeld een jaarlijks evaluatiemoment waarop loonsverhoging bespreekbaar wordt gemaakt.

Daarnaast is er natuurlijk altijd de mogelijkheid om zelf een loononderhandeling aan te gaan wanneer je het niet eens bent met de hoogte van je salaris. Belangrijk is wel om zo’n onderhandeling goed voorbereid in te gaan. Bedenk of er een goede reden voor is, zoals een verandering in werkzaamheden, noemenswaardige prestaties of wanneer je meer verantwoordelijkheden krijgt.

Ziet het ernaar uit dat jouw profiel steeds schaarser zal worden? Ook dat kan een reden zijn voor je werkgever om jou meer te betalen. Ben je echt een specialist in wat je doet en heb je bepaalde ervaring met projecten of nichevaardigheden, maak daar dan ook zeker gebruik van in je salarisonderhandelingen.

Stap je over naar een nieuwe baan? Of er nu wel of geen cao geldt: ruimte voor onderhandeling is er altijd! Zo kun je bijvoorbeeld onderhandelen over de loonschaal waarin je instroomt of concrete afspraken maken over een loonsverhoging op korte termijn.

Ben jij werkzaam in de finance en accounting of administratieve ondersteuning? En ben je benieuwd wat het gemiddelde loon is voor jouw (beoogde) functie? Download dan gratis onze Salarisgids 2020.

Meer blogposts...