De zin en onzin van een carrièreswitch

Geplaatst door Robert Half on 01/09/2016

In tijden van burn-outs en hoge werkdruk staan steeds meer mensen stil bij het verloop van hun carrière.

Vind ik mijn job nog leuk? Wordt het niet tijd om die jeugddroom werkelijkheid te laten worden en een eigen zaak te starten? Worden mijn talenten wel voldoende benut? Veel vragen, maar weinigen gaan écht op zoek naar de antwoorden. Het gevolg: ze storten zich in een onbezonnen avontuur of blijven aanmodderen in een baan die geen voldoening biedt.

Passie: een overschat begrip?

Marketeer wordt succesvol schrijver (Kluun), actrice en presentatrice is brein achter een van de snelst groeiende modemerken in Nederland (Nikki Plessen) en achtuurjournaalpresentatrice wordt fulltime fotograaf (Sasha de Boer). Stuk voor stuk mensen die hun dromen en passies najaagden en daar nog in slaagden ook. En hier hebben we meteen het toverwoord te pakken als het over carrièreswitches gaat: passie. Maar is dat wel nodig? Kun je je baan niet gewoon graag doen zonder passionele overgave? Sommigen wel, sommigen niet. De een is tevreden met zijn doordeweekse kantoorbaan en vindt zijn geluk daarnaast in het amateurtoneel. Toch is er geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om zijn baan op te geven om professioneel acteur te worden. Zijn passie zit in zijn hobby: toneelspelen. De ander is dan weer zo gepassioneerd door zijn vak dat hij nauwelijks tijd overhoudt voor andere bezigheden. Zo iemand vindt zijn passie in zijn werk.

Vijf vragen die je carrièreswitch helder in beeld brengen

Heb je het niet naar je zin in je huidige baan? Dat kan, maar dan is het zaak om de onderliggende reden(en) voor dit gevoel naar boven te halen. En daarvoor moet je soms diep gaan – iets wat velen afschrikt, waardoor ze voortijdig afhaken en het probleem op zijn beloop laten. Nee, als je echt voor een carrièreswitch wil gaan, moet je er tijd en energie aan besteden. Door jezelf deze vragen te stellen, wordt het beeld vanzelf een stuk helderder.

1. Wat zou ik doen als ik morgen de lotto win?

Het lijkt een rare vraag, maar de kans is groot dat het antwoord hierop je dichter bij je ware interesses brengt. Tja, wat zou je doen als je niet meer voor het geld hoefde te werken? Waar vind jij écht plezier in?

2. Wat kan ik goed?

Kijk eens naar je huidige werk. Op welk deel van je takenpakket krijg je positieve feedback? Neem ook andere activiteiten onder de loep. Misschien ben je in je vrije tijd een goeie kapitein of coach van je volleybalteam. Kook je graag of valt de stress van de dag pas van je af wanneer je drie uur lang in de tuin mag werken? Dan werk je graag met je handen: interessant om te weten in welke richting je nieuwe carrière moet gaan.

3. Wat kan ik goed volgens mijn familie en vrienden?

Pols eens bij mensen die je goed kennen naar wat zij jouw beste eigenschap of vaardigheid vinden. Dit kan verhelderende antwoorden opleveren!

4. Wat vind ik belangrijk in het leven?

Veel geld verdienen. Carrière maken. Interessante mensen ontmoeten. Geen files. Vrienden en familie ontvangen. Je kinderen zien opgroeien. Wat je belangrijk vindt, bepaalt in wat voor banen je terechtkomt.

5. Wat heb ik over voor mijn carrièreswitch?

Je loopbaan omgooien doe je niet van de ene op de andere dag. Misschien wil je eerst een avondopleiding volgen. In een andere sector stappen betekent vaak ook dat je opnieuw onder aan de ladder moet beginnen en dus salaris moet inleveren. Stippel van tevoren je route uit, zodat je niet afhaakt wanneer het even moeilijk wordt. Het moge duidelijk zijn: een carrièreswitch is geen vrijblijvend experiment. Een doordachte keuze maken is dus essentieel. Wie daarin slaagt, haalt meer voldoening uit zijn werk!

Meer blogposts...