Hoe weiger je een te laag salarisvoorstel?

Geplaatst door Robert Half on 10/10/2023
Gemiddelde leestijd : 3 minuten

 

Een aanbieding voor een baan krijgen en dan beseffen dat het bruto loon veel lager is dan je had verwacht. Dat kan een enorme teleurstelling zijn. Ook al komen er emoties in het spel, toch moet je die overkomen en 100% zeker van je beslissing zijn voordat je een aanbod afwijst en verdere stappen onderneemt. Als je nee zegt, moet je het lage loonvoorstel dan ook op een professionele manier weigeren. Doe je dat niet voorzichtig genoeg, dan kun je bruggen verbranden. Misschien heeft het bedrijf in kwestie bijvoorbeeld andere, beter betaalde banen, waar ze je in de toekomst voor zouden kunnen overwegen. Geef je potentiële werkgever daarom altijd een positieve indruk, zelfs als je de begeerde functie niet krijgt.

Weet je zeker dat je het voorstel wil weigeren? Volg dan deze zes tips om op de juiste manier te werk te gaan:

1. Doe je onderzoek

Is het loon dat je wordt geboden laag in vergelijking met het gemiddelde in de branche, of zijn je verwachtingen te hoog? Doe je eigen onderzoek om een goed en correct beeld te krijgen van een competitief loon voor de functie. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Salarisgids van Robert Half. Die geeft je een overzicht van de salarissen in Nederland voor professionals in finance en accounting en administratieve ondersteuning.

2. Informeer de werkgever zo snel mogelijk

Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te gunnen om te beslissen, maar wacht niet te lang voordat je de werkgever iets laat weten. Te lang wachten komt onprofessioneel of ongeïnteresseerd over. Nee zeggen is niet leuk, maar de werkgever wil natuurlijk zo snel mogelijk op de hoogte zijn. Zo kunnen ze andere kandidaten aanspreken voordat die ergens anders worden aangenomen.

3. Blijf beleefd en professioneel

Vat het niet persoonlijk op als je een laag salaris krijgt aangeboden. Het is waarschijnlijk dat er andere factoren in het spel zijn, dus blijf beleefd en professioneel. Het kan frustrerend zijn om een vacature af te wijzen, vooral als de functie je echt aanspreekt en je zoveel tijd en moeite in het sollicitatiegesprek hebt gestopt. Maar laat dit niet beïnvloeden hoe je met je potentiële werkgever communiceert, ook met het oog op toekomstige kansen.

4. E-mail of telefoon

Hoe deel je je beslissing nu mee? Kies de methode waar je jezelf het beste bij voelt. Een e-mail is vaak de snelle en gemakkelijke optie, maar schrijf duidelijk en to-the-point, en laat geen ruimte voor interpretatie. Misschien vind je een telefoontje persoonlijker en makkelijker om je beslissing uit te leggen. Als je voor deze optie kiest, probeer dan met de HR-verantwoordelijke te praten en bevestig je beslissing daarna nog een keer via mail.

5. Bereid je gesprek voor

Of je nu e-mailt of belt, begin met de werkgever te bedanken voor de kans die ze je bieden. Zeg iets positiefs over het bedrijf, het wervingsproces of de functie, om te laten zien dat je nog steeds enthousiast bent voor de vacature. Vertel daarna waarom je de vacature weigert. Toon bijvoorbeeld aan hoe het gemiddelde loon in de sector hoger ligt, of benadruk dat je vindt dat het salaris niet overeenkomt met je ervaring. Met wat geluk overwegen ze je argumenten en komen ze zelfs bij je terug met een tegenvoorstel.

Eindig met iets positiefs en laat zo de deur open voor toekomstige kansen, door te zeggen dat ze je altijd mogen aanspreken voor vergelijkbare vacatures.

6. Wees voorbereid op het tegenvoorstel

Als je de baan enkel hebt geweigerd omdat je het voorgestelde loon te laag vindt, kan de wervingsmanager bij je terugkomen met een hoger aanbod. Als dit gebeurt, neem dan een dag of twee om het nieuwe voorstel te overwegen.

Leren hoe je een laag salarisaanbod op de juiste manier kunt weigeren, is belangrijk en lang niet zo evident. Maar als je weet hoe je het moet aanpakken, kun je de wervingsmanager doen beseffen wat ze hebben gemist door jou niet het loon te bieden dat je verdient. Door een positieve relatie met hen op te bouwen, kun je waardevolle contacten leggen. Je weet immers nooit wanneer je elkaar weer tegenkomt.

Of misschien wil je het later opnieuw proberen voor een andere functie binnen het bedrijf. Een laag salarisaanbod professioneel weigeren en een positieve indruk achterlaten op de werkgever, kan helpen om in de toekomst deuren voor je open te houden.

Als je een ontoereikend voorstel ontvangt, vergeet dan niet om het volledige pakket te overwegen voordat je de functie weigert. Bekijk de secundaire voordelen en andere extraatjes. Het laatste wat je wilt, is het aanbod afwijzen en er dan meteen spijt van krijgen.

Hoeveel zou ik moeten verdienen ?

Kom op een interactieve manier alles te weten over de salarissen voor tal van functies en trends binnen administratie, HR en customer support en finance en boekhouding in Nederland.

Meer blogposts...