Hoe belangrijk zijn secundaire arbeidsvoorwaarden?

Geplaatst door Robert Half on 03/08/2023
Gemiddelde leestijd : 3 minuten

We geven je direct het antwoord: ze zijn best belangrijk. Secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een auto van de zaak, een dertiende maand of een collectieve ziektekostenverzekering, dienen als onderscheidende factoren voor werkgevers in de competitieve strijd om talent. Maar, hoe weet je wat goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn? We zetten de meest gangbare secundaire arbeidsvoorwaarden op een rijtje en leggen je uit wat ze je daadwerkelijk opleveren.

Welke soorten secundaire arbeidsvoorwaarden zijn er?

Secundaire arbeidsvoorwaarden omvatten voordelen die bovenop de primaire arbeidsvoorwaarden, dat wil zeggen zaken als je salaris en aantal werkuren, worden geboden. Je moet deze niet verwarren met incentives en extra's : dat is weer iets anders. Welke secundaire arbeidsvoorwaarden een werknemer ontvangt, varieert per sector en organisatie. De meeste secundaire arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor een branche of werknemerstak.

Werkgevers zien secundaire arbeidsvoorwaarden meestal als een interessant alternatief voor loonsverhogingen, omdat ze er minder kosten aan kwijt zijn. Toch kunnen deze voorwaarden aanzienlijke voordelen bieden voor jou als werknemer. Veelvoorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere een auto van de zaak, een dertiende maand, een zakelijke telefoon en/of laptop, een collectieve zorgverzekering, en aanvullend pensioen. Check ook eens de Salarisgids voor een overzicht van de verschillende secundaire arbeidsvoorwaarden.

Wat leveren secundaire arbeidsvoorwaarden je precies op?

Een auto van de zaak

Bij een bedrijfsauto betaal je bijtelling als je deze ook voor privédoeleinden gebruikt. De hoogte van de bijtelling hangt af van de CO2-uitstoot. Afgezien daarvan, hoef je vaak geen extra kosten te betalen voor verzekering, onderhoud, belasting en brandstof bij een auto van de zaak. Dat dekt de bedrijf meestal, dus daar bespaar je een hoop geld mee in vergelijking met een eigen auto.

Collectieve verzekering

Een collectieve verzekering is een polis die door de werkgever wordt afgesloten en waar werknemers extra van profiteren. De werkgever betaalt de premies, meestal deels verrekend met het salaris, en werknemers genieten collectiviteitskorting, waardoor ze een lagere premie betalen. Vaak is het ook mogelijk om gezinsleden mee te verzekeren. Bij het uit dienst treden vervalt de collectiviteitskorting meestal, tenzij je met pensioen gaat. Als je nieuwe werkgever ook een collectieve verzekering heeft, kun je overstappen. Als je echter nog geen ander werk hebt gevonden of een eigen bedrijf start, wordt de collectieve polis omgezet in een individuele polis en profiteer je niet langer van collectiviteitskorting.

Invloed op je pensioen

Als nieuwe werknemer ben je waarschijnlijk snel geneigd om in te gaan op aangeboden secundaire arbeidsvoorwaarden. Houd er echter rekening mee dat deze voorwaarden, zoals een collectieve verzekering waar je ook zelf wat aan bijdraagt, ten koste kan gaan van je brutoloon . Dit kan op zijn beurt invloed hebben op je pensioenopbouw. Check dus altijd erg goed hoeveel je ‘inlevert’ op de primaire voorwaarden als je secundaire voorwaarden voorgelegd krijgt.

Wat zijn gangbare secundaire arbeidsvoorwaarden?

Bent je nieuwsgierig naar de meest voorkomende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden voor financiële, boekhoudkundige en administratieve functies? In onze Salarisgids vind je de salarisschalen en bijkomende voorwaarden voor al deze sectoren.

Onze Salarisgids

Meer blogposts...