Doorwerken tijdens de zomervakantie: goed idee of niet?

Geplaatst door Robert Half on 29/07/2020

Zomervakantie. Een tijd van relaxen, ontspannen en… werken? Voor veel Nederlanders is het niet meer dan normaal om door te werken tijdens de vakantie. Uit recente onderzoeken blijkt dat circa 40 tot 50 procent op de camping af en toe een uurtje achter de laptop kruipt. Of het aan de alomtegenwoordigheid van de smartphone en wifi ligt, valt lastig te zeggen. Feit is dat doorwerken steeds makkelijker wordt. Maar is dat wel verstandig? Of is het beter om alles vóór je vakantie weg te werken en over te dragen? De meningen daarover zijn verdeeld – we zetten er een aantal op een rij. 

“Werken tijdens je vakantie? Dat is gezond.”

In verbinding blijven met werk op vakantie is niet erg, vinden steeds meer organisaties. Zo zou je je kunnen voorstellen dat het eigenlijk best raar is om een paar keer per jaar van werk te moeten ‘bijkomen’. Temeer omdat dat fijne vakantiegevoel na het openen van je mail direct verdwenen is. Organisaties met deze mening gaan er prat op dat het juist de overgang tussen verschillende situaties is die voor stress zorgt. Bedenk je bijvoorbeeld maar eens hoe je op de eerste vakantiedag in een soort gat valt. Of op je eerste werkdag na je vakantie weer direct overspoeld wordt met werk. Een beetje bijwerken vanaf de camping kan deze overgangen verzachten. Maar zorg er dan wel voor dat je prioriteiten bij je vakantie blijven, en niet bij je werk. 

“Vakantie is puur en alleen voor ontspanning.”

Veel Nederlandse vakbonden hangen deze mening aan. Zij vinden dat vakantie bedoeld is om rust te pakken en te herstellen van de stress en drukte die je tijdens je werk het hele jaar te verduren hebt gekregen. Zij zeggen dan ook dat je echt even afstand moet nemen van de zogenaamde ‘stille slopers’; een andere naam voor stresshormonen. Als je je vanaf je vakantieadres druk blijft maken over het reilen en zeilen op je werk, blijven ze druk uitoefenen op je lijf en leden. Het gevolg: je komt niet volledig uitgerust terug.

 
 “Werken mag, maar doe het met mate.”

Het grote voordeel van vakantie ten opzichte van werken, is dat je zelf bepaalt wat je de hele dag doet en wanneer. Dat verbetert je gevoel van gezondheid en tevredenheid. Dat wil niet zeggen dat werken op vakantie altijd slecht voor je is. Zeker als je zelf bewust bepaalt dat je af en toe je mail wilt checken. Je behoudt dan het gevoel van controle, wat goed werkt voor je gemoedsrust. En dat draagt weer bij aan een relaxte vakantie.

 “Niemand is onmisbaar.” 

In veel bedrijven hebben werknemers het gevoel dat ze onmisbaar zijn. En dus houden ze liever alles onder controle, zelfs vanaf het Spaanse strand. In de praktijk valt dit over het algemeen echter nogal mee. Sterker nog: er zijn zelfs organisaties die medewerkers extra vakantiegeld geven als ze volledig onbereikbaar blijven. Het voordeel voor de organisatie is helder: iemand die onbereikbaar is, draagt zijn taken beter over en legt informatie en kennis vollediger vast. En daar profiteren collega’s weer van. 

Wat jouw mening ook is over doorwerken tijdens je vakantie, feit is dat je het uiteindelijk het beste met je werkgever kunt afstemmen. En houd daarbij ook rekening met wat goed voelt voor jou. Uiteindelijk werkt dat het best voor beide partijen, ook op langere termijn. 

Ook op vakantie – of juist als je weer terug bent – op de hoogte blijven van de laatste vacatures en tips voor je carrière?
 

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...