Zo waardevol is het om je carrière vijf jaar vooruit te plannen

Geplaatst door Robert Half on 15/01/2021

Maak je geen plannen, dan ga je het ook niet maken

Succes komt niet toevallig van de ene op de andere dag. Mensen die hun carrièredoelen bereiken, hebben dat bijna altijd te danken aan het feit dat ze hun ambities vertalen naar een duidelijk carrièreplan.

Het is altijd verstandig om carrièredoelen te hebben voor de korte termijn – die helpen je immers om gemotiveerd te blijven. Maar voor echt, blijvend succes is het belangrijk dat je naar doelen toewerkt die op de lange termijn werken. Begin vandaag nog met het opstellen van je planning, want je vasthouden aan zo’n duidelijk overzicht kan een grote impact hebben op hoe je carrière zich ontwikkelt.

Het vijfjarenplan is je sleutel tot succes. Zo’n plan definieert de functie die je dan wilt hebben en bevat een duidelijke strategie voor de weg daar naartoe. Stel jezelf, voordat je aan het plan begint, eerst deze vragen.

  • Waar wil ik heen?

Begin met een doelstelling. En nee, dat betekent niet ‘ik wil in 2025 een hoger salaris en een auto van de zaak hebben’, maar meer iets als ‘ik wil binnen achttien maanden stijgen binnen mijn afdeling, zodat ik kans maak op een leidinggevende functie’. Het is ook slim om eerst na te denken over wat je doelen precies inhouden. Sommige posities zien er namelijk op het eerste gezicht mooi uit, maar dat betekent niet per se dat ze ook aansluiten op jouw vaardigheden en persoonlijkheid. Of misschien doen ze dat wel, maar betekent het dat je ’s avonds veel uren moet maken en komt er allerlei stress bij kijken waar je niet blij van wordt.

  • Hoe kom ik daar?

Knip je uiteindelijke doelstelling op in een aantal kleinere stappen en zet die in een logische volgorde onder elkaar. Welke trainingen heb je nodig om je doel te bereiken? Heb je een mentor of begeleider nodig? Welke KPI’s zal je moeten behalen om een beoordelingsgesprek dat nodig is voor een promotie goed af te kunnen sluiten? Als je op dit alles let bij het opstellen van je carrièreplannen, is de kans veel groter dat je ze straks succesvol kan uitvoeren.

  • Hoe blijft mijn plan op de rails? Het opschrijven van je doelen maakt ze concreet. Het verschil tussen dagdromen over een glorieuze carrière en die ook daadwerkelijk bereiken, komt soms al neer op zoiets simpels als het op papier zetten van het carrièrepad dat je wilt volgen.

Deel je carrièreplanning op in kolommen. In de eerste kolom zet je je doelen voor de korte, middellange en lange termijn. In die ernaast zet je de vaardigheden of eigenschappen die je voor elk doel moet hebben. Zet vervolgens alle praktische dingen die je nodig hebt om elk doel te bereiken in de derde kolom. Gebruik ten slotte de vierde kolom om voor elk doel een globale streefdatum neer te zetten.

Vasthouden aan je planning

Vijf jaar vooruit plannen is nog maar het halve werk. Om je doelen te bereiken, moet je je motivatie hoog houden.

  • Vier ook de kleine overwinningen

Het is makkelijker om gemotiveerd te blijven als je aandacht schenkt aan alle kleine mijlpalen die je onderweg naar je doel passeert.

  • Blijf flexibel

De hedendaagse economie verandert snel. Daardoor zou het zomaar kunnen dat je later in een positie belandt die nu nog niet eens bestaat. Eigenlijk zou je jezelf als werknemer daarom onvervangbaar moeten maken. Houd de veranderingen binnen jouw branche goed in de gaten en pas je carrièreplan daarop aan als het nodig is.

  • Houd je doelen steeds up-to-date

Het kan zijn dat de carrièreplannen die je vandaag maakt, je morgen niet meer leiden naar de carrière die je wilt. Er gebeuren immers allerlei onvoorziene dingen in je leven. Een handige vraag om jezelf hierbij van tijd tot tijd te stellen is deze: motiveren de doelen die ik heb opgesteld me nog steeds om mijn beste werk te leveren? Zo niet, welke doelen zouden dat wel doen?

Onthoud: je zet jezelf in voor alles dat je op de lange termijn wilt bereiken. Blijf jezelf motiveren, focus op je doelstellingen en hou ze zwart op wit bij je. Met deze tips werk je toe naar het bereiken van een stabiele, mooie carrière die je echt voldoening brengt.

Meer tips nodig in je loopbaan? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Meer blogposts...