Waarom het nu wél een goed moment is om van baan te wisselen

Geplaatst door Robert Half on 10/02/2021

Ben jij je baan helemaal zat, maar kijk je door de coronacrisis nog even de kat uit de boom? Dat is nergens voor nodig. Hoe vreemd het ook mag klinken, de coronacrisis biedt juist tal van kansen voor wie nu klaarstaat om die te grijpen.

De markt gaat zich herstellen

Het klopt dat veel bedrijven het momenteel moeilijk hebben, waardoor ze voorlopig niet werven. Maar dat zal niet altijd zo blijven. Er wordt immers verwacht dat de markt zich in de loop van 2021 zal herstellen. Zo blijkt uit de Salarisgids 2021 van Robert Half dat Nederlandse werkgevers van plan zijn om in het post-coronatijdperk nieuwe medewerkers te werven om het interne gebrek aan technische vaardigheden op te vangen.

Ben jij op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging? Wacht dan niet te lang en onderneem nu al actie. Gewoon spontaan solliciteren is op het moment ook zeker aan te raden. Zo ligt jouw cv bovenaan de stapel op het moment dat recruiters beginnen aan hun zoektocht naar talent.

Surf mee op de digitaliseringsgolf

De coronacrisis heeft de digitaliseringsgolf nog meer versneld. Bedrijven waren immers genoodzaakt om in sneltreinvaart werken op afstand mogelijk te maken, webshops op te zetten en klantcontacten online te onderhouden. Die trend zal zich verder voortzetten, wat een enorme impact op de werkprocessen tot gevolg heeft. Dat biedt wel wat mogelijkheden, zeker voor wie technologisch vaardig is. Technologische profielen zijn op het moment dan ook erg gewild onder recruiters.

Maar ook mensen met andere profielen doen er goed aan om nu de switch te maken. Wie nu ergens start, maakt namelijk het digitale transitieproces vanaf het begin mee. Dat is niet alleen spannend, je bent ook meteen van alles op de hoogte en je kunt misschien je stempel drukken op de organisatie. Het is dan ook de ideale situatie voor jou om op te vallen bij je nieuwe baas en collega’s.

Heropstart biedt kansen

De cijfers rond tijdelijke werkloosheid liegen er niet om. De afgelopen maanden stonden de activiteiten van veel bedrijven op een laag pitje. Naarmate het vaccinatieplan verder wordt uitgerold, zullen die activiteiten langzaam maar zeker weer op peil komen. Dat moet natuurlijk allemaal in goede banen geleid worden. In het kader van die heropstart kan je verwachten dat je als nieuwe medewerker uitdagendere taken zal krijgen. Dat biedt ontwikkelingskansen en de mogelijkheid om de organisatie vanaf het begin goed te leren kennen.

Vacatures voor bedrijfskritieke functies

Helaas werden er de afgelopen maanden ook heel wat functies geschrapt omdat veel bedrijven moesten besparen. Dat betekent wel dat als er nu een vacature wordt uitgeschreven, het om een functie gaat die absoluut nodig is binnen de organisatie. Werkgevers geven nu namelijk voorrang aan bedrijfskritieke profielen. Ze zijn daarbij op zoek naar kandidaten met specifieke vaardigheden die met een minimale opleiding onmiddellijk inzetbaar zijn.

Die werkzekerheid is een sterk argument om de sprong te wagen naar een nieuwe uitdaging. Let wel: in deze snel veranderende tijden moet je ook op lange termijn relevant blijven voor de organisatie. Jezelf blijven ontwikkelen en goed aanvoelen welke behoeften er binnen het bedrijf zullen ontstaan in de toekomst, is daarbij een absolute must.

Meer blogposts...