Loopbaanontwikkeling: 8 tips om hogerop te raken bij je werkgever

Geplaatst door Robert Half on 05/02/2019

In het bedrijfsleven zijn de routes voor loopbaanontwikkeling vaak onvoorspelbaar. Wat voor de een werkt, hoeft voor iemand anders niet hetzelfde effect te hebben. Anderen komen zelfs hogerop door toeval of geluk. Toch kun je wel degelijk een aantal dingen doen om je slaagkansen voor die promotie of die interessante nieuwe functie te vergroten. Hier vind je de acht beste carrièretips.

1.    Bouw een netwerk op

Het klinkt als een cliché, maar in het bedrijfsleven gaat het vaak niet om wat je weet, maar om wie je kent. Voor je loopbaanontwikkeling is het dan ook een must om contacten te leggen en relaties te ontwikkelen, met mensen buiten je werk, maar ook zeker met je collega’s. Die contacten komen goed van pas wanneer je op zoek bent naar aanbevelingen of nieuwe kansen.

2.    Neem verantwoordelijkheid 

Goede managers zijn altijd op zoek naar mensen die bereid zijn om méér te doen dan wat van hen verwacht wordt. Wees dus niet bang om nieuwe taken en nieuwe projecten aan te nemen. Zo val je beter op.

3.    Houd je prestaties bij 

Probeer al je prestaties binnen een bepaalde functie bij te houden, en update dat overzicht regelmatig. Wanneer het tijd is voor een functioneringsgesprek of wanneer je (intern) gaat solliciteren, heb je alvast een hele lijst klaarliggen met redenen waarom jij geschikt bent.

4.    Ontwikkel je vaardigheden 

Een onmiskenbaar teken van toewijding aan je vak of een bepaalde functie, is de bereidheid om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Dat geeft aan dat je liefde hebt voor je werk en dat je streeft naar vooruitgang.

5.    Maak indruk 

De leiding hebben over een succesvol project of diverse prestaties op kunnen lepelen is niet voldoende; mensen moeten je zich herinneren. Zorg er daarom voor dat ze dat ook doen. Bijvoorbeeld door vriendelijk en zelfverzekerd te zijn, en luid genoeg te praten. Laat je horen en schiet collega’s regelmatig aan met een al dan niet werkgerelateerde vraag. 

6.    Geef complimenten 

Als een collega of een specifiek team hard aan een bepaalde taak heeft gewerkt, benoem dit dan en complimenteer ze met hun prestatie. Het zal je positie op je werk versterken.  

7.    Houd vakliteratuur bij

Als je de top wilt bereiken in een specifieke bedrijfstak, dan loont het om je huiswerk te doen. Publicaties uit de sector en nieuwsfeeds zijn essentieel leesvoer. Abonneer je bijvoorbeeld op relevante e-mailnieuwsbrieven, lees vaktijdschriften of luister eens naar een podcast.

8.    Zoek een mentor

Twijfel je welke stappen je moet zetten om vooruitgang te boeken? Overweeg dan om iemand te vragen om je mentor te worden. Het advies en de coaching zijn niet alleen nuttig, maar geven je werkgever ook zicht op je langetermijnplannen.
 

Meer blogposts...