Moe na een lange werkdag? Zo houd je energie over!

Geplaatst door Robert Half on 03/04/2019

Of je je werk nu het einde vindt, of stiekem op zoek bent naar wat anders – na een lange dag kom je thuis en wil je eigenlijk alleen nog maar op de bank zitten. Herkenbaar? Het lijkt misschien alsof het erbij hoort, helemaal op zijn na een dag hard werken. Maar het is veel minder normaal dan we denken. 

Vermoeidheid, of dat nu tijdens werktijd is of daarbuiten, zorgt voor stress. En dat heeft ook gevolgen voor je werk: het heeft een negatieve invloed op productiviteit, prestaties en in sommige gevallen zelfs veiligheid. Bovendien is je leeg voelen aan het einde van een werkdag, een van de tekenen van een aanstaande burn-out. Oppassen geblazen, dus. 

Oververmoeidheid is vaak mentaal. En dat los je niet zomaar op door een nacht goed te slapen. Wil jij nog wat aan je avond hebben na een dag hard werken? Doe je voordeel met deze tips!

1.    Rust uit

Ook al is voldoende rust nemen niet dé enige oplossing, het is wel de basis. Gebruik je avond en weekend dan ook niet om nog even je mail te lezen of dat ene rapport af te maken. Geef je hersenen rust. Als je uitgerust aan je werkdag begint, raak je er mentaal een stuk minder moe van. 

2.    Routineer

Wat ook kan helpen om mentale rust te vinden, is het aantal keuzes en prikkels te verminderen. Houd daarom vast aan routines. Check je mail op gezette tijdstippen en zet notificaties uit. Eet desnoods elke dag hetzelfde ontbijt, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Scheelt je ook nog eens een hoop tijd.

3.    Plan tijd in om niets te doen

Een andere manier om mentale overprikkeling te voorkomen, is door af en toe eens even niets te doen. Of in ieder geval iets wat niet met je werk te maken heeft. Neem een kop koffie of thee en lees een stukje uit een tijdschrift, of staar even vijf minuten uit het raam. Je zult zien dat je daarna weer met frisse moed verdergaat met je taken – en je na werk een stuk minder uitgeput voelt.

4.    Pak je hobby(‘s) op

Heb jij een hobby? Grote kans dat het antwoord ‘nee’ is. Waar je als kind nog een hele rij hobby’s kon opsommen, raak je hier als volwassene steeds meer van verwijderd. Geen tijd voor, geen zin in, of, wederom: te moe. Terwijl een hobby júist iets is wat je energieniveau omhoog brengt. Dus ga ervoor: stof die gitaar af, ga op dansles of leen desnoods de breinaalden van je moeder. Als het maar iets is waar je blij van wordt. Wedden dat je er na je werk vol energie mee aan de slag gaat?

In de ideale situatie heb je natuurlijk niet alleen na, maar ook tijdens je werk energie. Daarom is het slim om eens na te gaan wat je ambities precies zijn – bijvoorbeeld door een persoonlijke SWOT-analyse te doen. Door uit te zoeken waar je het allemaal voor doet, ga je met goede zin naar je werk. Wat je vervolgens weer de energie geeft om ook nog wat van je avond te maken.

Wil jij ook een baan waar je energie van krijgt?

Meer blogposts...