8 signalen waardoor je weet dat het tijd is voor een carrièreswitch

Geplaatst door Robert Half on 27/07/2018

Hoe weet je of je al te lang dezelfde baan hebt? Misschien vertrouw je het liefst op je gevoel; soms weet je gewoon dat het tijd is om je carrière over een andere boeg te gooien. In andere situaties duurt het wellicht wat langer. Zeker als je je werk graag doet, goed overweg kunt met collega’s en je je kunt vinden in de bedrijfsmissie, is blijven een voor de hand liggende keus. Anderzijds loop je het risico dat je jezelf niet ontwikkelt, carrièrekansen misloopt en dus niet je volle potentieel benut. Evalueer je huidige carrière dus regelmatig. Ga je nog de juiste richting op of sta je stil? De volgende acht signalen kun je gebruiken om erachter te komen of het tijd is voor een carrièreswitch. 

1. Je verveelt je op je werk

Als je elke dag en zelfs zonder erbij na te denken hetzelfde doet, heb je een nieuwe uitdaging nodig. Er is niks mis met doen waar je goed in bent, maar er komt een punt waarop je wat meer van jezelf mag vragen. Als je continu op hetzelfde niveau zit zonder op een betere functie te mikken, gaat dat later aan je knagen. Wil je echt jaar in, jaar uit hetzelfde doen? Voor hetzelfde loon? Tot aan je pensioen? Denk daar goed over na. 

2. Je leert niet meer bij

Leer je geen nieuwe vaardigheden meer bij? Dan is een nieuwe baan of verandering in je carrière misschien wel nodig. Het toevoegen van nieuwe kwaliteiten of ervaringen aan je cv maakt indruk op potentiële werkgevers. Zorg er dan ook voor dat je in je huidige functie kunt blijven doorleren. 

3. Je salaris neemt niet meer toe

Werk jij keihard, maar krijg je er weinig of geen extra salaris voor? Dan zit je wellicht al te lang op dezelfde plek. Het afdwingen van een promotie of andere interne functie is nodig om gemotiveerd te blijven. Gebeurt dit niet? Dan loop je het risico je eigen professionele diensten te onderwaarderen. Hoe langer je werkt zonder opslag te krijgen, hoe groter de kans dat je onderbetaald blijft.

Weten hoeveel je zou moeten verdienen? Download de Robert Half Salarisgids en ontdek het gemiddelde salaris voor jouw functie. Vergelijk dat met wat je nu verdient. Zit je onder het gemiddelde? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe baan. Of anders toch zeker het indienen van een verzoek om salarisverhoging

4. Je kunt niet goed overweg met je baas

Kunnen jij en je baas het niet goed (meer) met elkaar vinden? Dat is mogelijk een teken dat je gefrustreerd bent en er iets moet veranderen. Spanningen die je niet krijgt opgelost, beïnvloeden namelijk je tevredenheid en prestaties sterk.

5. Je werkt te veel

Lever je altijd resultaat in je werk? En sta je ook zo bekend bij je collega’s? Je baas kan dat zomaar als iets vanzelfsprekends gaan beschouwen. Het gevolg: je workload blijft maar toenemen, zonder dat je er iets voor terugkrijgt. Als je baas het gevoel heeft dat je tevreden bent, zal hij niet de behoefte hebben om iets te willen of hoeven veranderen. Het is dus aan jou om dit te voorkomen. De beste manier? Blijven jagen op kansen om door te groeien – of dat intern of extern is.

6. Je gebruikt je vaardigheden niet

Als je over kwaliteiten beschikt die je in je huidige baan niet gebruikt, dan verspil je eigenlijk je talenten. Is er niets anders dat je zou kunnen doen om je volle potentieel te benutten? Zeker als je beschikt over kwaliteiten die maar weinig mensen hebben, is er misschien wel een bedrijf dat jou goed wil betalen.

7. Het bedrijf heeft het moeilijk

Maakt het bedrijf waar je werkt steeds minder winst of zelfs verlies? Moet het filialen sluiten of mensen ontslaan? Dan is het misschien verstandiger om alvast te zoeken naar iets anders. Gaat het bedrijf zelfs failliet, dan kom je niet alleen zonder werk te zitten, maar ga je er ook financieel op achteruit. Wees dan ook vooral proactief en vertrek voordat het te laat is.

8. Headhunters hebben je gevonden

Als een werving- en selectiebureau contact met je opneemt en je uitnodigt om te solliciteren op een specifieke functie, dan is jouw moment wellicht gekomen. Werkgevers schakelen steeds vaker recruiters in om geschikte kandidaten te vinden.

En sta je eenmaal op de radar? Dan is dat een duidelijk teken dat je een goede kans maakt bij het sollicitatiegesprek. Dus waarom zou je geen carrièreswitch overwegen? Als ze jou opzoeken betekent dat dat je een sterke onderhandelingspositie hebt als het gaat over je salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Misschien sleep je zelfs een tekenpremie uit het vuur.

Ben jij klaar voor een carrièreswitch?

You only live once. En dus heb je ook maar één carrière. Het is aan jou om daar alles uit te halen. Een hoog salaris of werken bij een grote organisatie is niet per se nodig om gelukkig te zijn. Maar probeer desalniettemin het beste te maken van de talenten die je hebt. Daarmee vergroot je niet alleen de kans op een goed leven voor jezelf en je familie, maar zul je ook maximaal gemotiveerd zijn om alles te geven. Twijfel je nog steeds? Dan is het wellicht toch echt tijd voor die carrièreswitch.

Meer blogposts...