Geen ervaring? Een relevante bijbaan geeft je een vliegende start

Geplaatst door Robert Half on 16/09/2016

Het is een frustratie van veel jonge sollicitanten: werkgevers zijn vrijwel altijd op zoek naar kandidaten met relevante ervaring, terwijl je die natuurlijk pas opbouwt als je eerst ergens ‘onervaren’ aan de slag mag.

Maar niet getreurd, er bestaat wel degelijk een mogelijkheid om ook als student een cv mét werkervaring op te bouwen. In een relevante bijbaan maak je op een aangename en leerzame manier kennis met je favoriete sector. Bovendien verdien je er ook iets aan en voorkom je meteen dat gebrek aan ervaring op je cv.

Sollicitanten met ervaring: altijd een streepje voor op de concurrentie

De economische crisis heeft de arbeidsmarkt de afgelopen jaren op zijn kop gezet. Terwijl het aantal werkzoekenden toenam, daalde het aantal vacatures. Op dit moment raken de verhoudingen weer meer in evenwicht, maar voor de meeste vacatures blijven de wachtrijen lang. Deze situatie stelt werkgevers in staat bijzonder selectief te werven en de alleen de allerbeste kandidaten mét werkervaring aan te nemen. Met een leeg cv wordt het dan wel héél moeilijk opboksen tegen je concurrenten.

Ervaring opbouwen … zonder ervaring

Vergis je niet: wie net is afgestudeerd, is niet bij voorbaat kansloos. Integendeel, jonge sollicitanten zijn populair vanwege hun enthousiasme en flexibiliteit. Bovendien liggen de loonkosten voor jonge werknemers een stuk lager. Alleen het gebrek aan werkervaring is mogelijk een hekel punt. Maar dat kun je, zoals gezegd, oplossen met een stage of een relevante bijbaan. 

Een relevante bijbaan: een win-winsituatie

De kans dat je een relevante bijbaan vindt in je favoriete sector, is behoorlijk groot. Studentenwerk is namelijk erg voordelig voor de werkgever. Een werkstudent in dienst nemen is fiscaal interessant en biedt ook grote flexibiliteitsvoordelen. Bovendien kunnen ondernemingen je talent ontdekken met het oog op een latere baan. En ook jij hebt er alleen maar bij te winnen:

  • Het gebrek aan ervaring is voorgoed van de kaart geveegd.
  • Zelfs al ga je later in een andere sector aan de slag, een relevante bijbaan is altijd leerzaam. Zo zijn communicatieve vaardigheden een meerwaarde in elke functie.
  • Je verdient een niet onaardig bedrag.
  • Je toont toekomstige werkgevers zien dat je proactief en leergierig bent.

Wetgeving biedt grote soepelheid

Tip: ben je al afgestudeerd en vind je niet meteen een vaste baan? Dan kan je ook altijd extra ervaring opdoen via interim-werk. Op die manier breid je je netwerk uit en toon je aan dat je de afgelopen maanden niet hebt stilgezeten!

Meer blogposts...