Van tijdelijk naar vast: een interim-contract als opstap naar méér

Geplaatst door Robert Half on 12/09/2016

Iedereen droomt wel van vast werk met zekerheid op de lange termijn. Maar door de invoering van de wet Werk en Zekerheid zijn het vooral de tijdelijke banen die voor het grijpen liggen.

Vaak nemen werkgevers het zekere voor het onzekere en geven ze je eerst de kans als uitzendkracht, al dan niet met optie op een vast contract. En dat biedt ook voordelen voor jou als werknemer. Je leert je baan& en je toekomstige werkgever beter kennen én je kiest bewuster voor een vaste baan.

Meer interim-contracten na afschaffing proefperiode

Met de invoering van het eerste deel van de wet Werk en Zekerheid begin vorig jaar behoort de proeftijd tot het verleden. Een streep door de rekening van veel werkgevers, die de proeftijd als hét instrument beschouwden om de kwaliteiten van nieuwe medewerkers te testen. Het gevolg is dat ze nu minder snel een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Gelukkig is daar het interim-contract. Dat stelt de werkgever in staat om nieuwe medewerkers te leren kennen zónder meteen vergaande verplichtingen aan te gaan. Als de samenwerking bij een contract voor onbepaalde tijd niet verloopt zoals verwacht, kunnen beide partijen (net als bij een proeftijd) meteen uit elkaar gaan. Bij een vast contract is dat niet het geval.

Een interim-contract als troef voor de werknemer

Een interim-contract biedt verscheidene voordelen, voor werkgever én werknemer. Zo krijgt een werkgever veel beter inzicht in jouw meerwaarde als werknemer. En voor jou is de duur van het interim-contract de ideale gelegenheid om je baan en je nieuwe werkgever te leren kennen. Als je een nieuwe baan op het oog hebt, maar niet honderd procent zeker weet of het écht iets voor jou is, kun je via een interim-contract de proef op de som nemen. Valt het tegen? Dan neem je afscheid in stijl en ga je op zoek naar een andere uitdaging. Is het een voltreffer? Dan is de kans op een vast contract groot, zeker als ook de werkgever je interim-periode positief beoordeelt.

Bewust kiezen voor een vaste baan

Interim-contracten zijn daarnaast ook handig om verschillende sectoren of functies te leren kennen. Op die manier heb je een duidelijker beeld van de arbeidsmarkt en de functie die je het best ligt. Als je verschillende ervaringen achter de rug hebt, kies je bovendien veel bewuster voor een vast contract. Je hebt de pro’s en contra’s namelijk aan den lijve ondervonden.

Extra troeven van een interim-contract

Veel mensen kiezen bewust voor een interim-contract. En dat is niet gek, zeker als je alle voordelen op een rij zet. Als je als uitzendkracht aan de slag gaat:

  • Vind je sneller een nieuwe baan.
  • Vind je gemakkelijker opnieuw de weg naar de arbeidsmarkt.
  • Kun je op een flexibele manier veel werkervaring opdoen.
  • Vind je gemakkelijker werk in de omgeving van je woonplaats.
  • Kun je je baan beter combineren met je gezinsleven.

Je merkt het: tijdelijke contracten zijn vaak een win-winsituatie voor werkgever en werknemer. De ideale opstap naar een vaste baan!

Meer blogposts...