Dit zijn dé recruitmentvragen sinds corona

Geplaatst door Robert Half on 12/01/2022

Dat sollicitatieprocedures er tegenwoordig helemaal anders uitzien, hoeven we jou niet te vertellen. Bij heel veel bedrijven zijn digitale sollicitatiegesprekken immers de norm geworden. Maar ook de vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld worden, zijn sinds corona veranderd. Door corona willen veel recruiters namelijk andere dingen weten van kandidaten. We zetten hier een paar veelvoorkomende vragen op een rij.

Is thuiswerken een vereiste?

De afgelopen maanden zijn heel wat werknemers gewend geraakt aan thuiswerken. Niet iedereen is er even enthousiast over, maar toch geven veel mensen aan dat ze door thuis te werken productiever zijn en een betere werk-privébalans hebben. Die werknemers hopen dan ook dat thuiswerken na corona mogelijk blijft. Het is belangrijk om te checken welke verwachtingen een kandidaat hierover heeft. Is jouw bedrijf bijvoorbeeld van plan om thuiswerken voor nieuwe werknemers weer terug te schroeven? Dan kun je daar maar beter meteen duidelijk in zijn.

Ben je bereid verder te reizen in het geval van structureel thuiswerken?

Heeft jouw organisatie meerdere vestigingen en is het handig dat medewerkers in die verschillende vestigingen inzetbaar zijn? Dan is het goed om weten dat structureel thuiswerken op dit vlak mogelijkheden biedt. Medewerkers die genieten van thuiswerkmogelijkheden, zijn soms namelijk bereid om verder te reizen op de dagen dat ze wél naar het werk moeten. Het is dan ook slim om daarnaar te vragen in het gesprek. Je doet er overigens goed aan om de mogelijkheid van thuiswerken in vacatures te vermelden. Op die manier kan je misschien ook talent van buiten je eigen regio overtuigen om te komen solliciteren.

Hoe is het gesteld met je aanpassingsvermogen of AQ?

Het aanpassingsvermogen of AQ van een kandidaat is tegenwoordig belangrijker dan het IQ of EQ. Dat zal ook niet als een verrassing komen, want het afgelopen jaar stond voor veel bedrijven in het teken van continue verandering en snel schakelen. Medewerkers die zich vlot konden aanpassen, hebben nu een streepje voor. Je kunt dat aanpassingsvermogen testen tijdens sollicitatiegesprekken. Dat doe je door ‘wat-als-vragen’ te stellen of door te vragen naar concrete ervaringen waarin hij of zij een groot aanpassingsvermogen liet zien.

Welke ‘best practices’ heb je ontdekt door corona?

Corona introduceerde een hele nieuwe manier van werken. Het is dan ook interessant om te weten hoe een kandidaat daarmee is omgegaan en welke best practices eruit zijn ontstaan. Dat kan gaan over het online aanbieden van bepaalde producten of diensten, het organiseren van efficiënt werken op afstand of initiatieven om de verbondenheid tussen collega’s te stimuleren.

Heb je nu meer of minder contact met je huidige leidinggevende? En hoe ervaar je dat?

Door corona werd het moeilijker voor leidinggevenden om nauw contact te onderhouden met medewerkers. Die moesten dus over de nodige zelfstandigheid beschikken. Voor sommigen een welkome verademing, maar anderen hebben juist behoefte aan een sterke, leidende hand. Hoe een kandidaat die switch heeft ervaren, kan veel vertellen over zijn of haar persoonlijkheid en manier van werken. Wie bijvoorbeeld behoefte heeft aan controle en een sterke aanwezigheid van de leidinggevende, is minder geschikt voor een functie waarbij zelfstandigheid van belang is.

In welke mate is jouw zoektocht veranderd door de pandemie?

De coronacrisis heeft heel wat mensen doen nadenken over hun baan. Wil ik dit nog wel mijn hele leven doen? Moet ik niet op zoek naar iets met meer maatschappelijke impact? Wordt het niet eens tijd voor een baan met een betere werk-privébalans? Mensen gaan nu bewuster op zoek naar werk dat volledig bij hen past. Het is dan ook erg interessant om van kandidaten te horen waarom ze solliciteerden, al is het maar om te checken of hun beeld van de functie overeenkomt met de realiteit.

Ben je meer of minder flexibel geworden als het op werk aankomt?

Het is helaas de realiteit dat een hoop mensen de afgelopen maanden hun baan zijn kwijtgeraakt. Wie zonder werk zit, kan zich flexibeler opstellen voor een nieuwe uitdaging. Dat kan echter een risico zijn, waar recruiters bedacht op moeten zijn. Kandidaten die nu bereid zijn om compromissen te sluiten op het gebied van bijvoorbeeld salaris of woon-werkafstand, kunnen daar op termijn misschien spijt van krijgen. Anderen zullen juist minder flexibel zijn, omdat ze nu ‘eindelijk’ een baan willen waar alles helemaal goed zit. Dan is het aan de recruiter om te achterhalen wat dat precies inhoudt en of de functie in kwestie aan de verwachtingen voldoet.

Op zoek naar een helpende hand om jouw persooneelswerving nu en post-corona in goede banen te leiden?

Meer blogposts...