Ontdek de trends in finance en boekhouding voor 2024

Geplaatst door Robert Half on 30/11/2023
Geschatte leestijd: 3 minuten

Het financiële landschap heeft de afgelopen jaren aanzienlijke veranderingen ondergaan en de trends voor 2024 laten zien dat dit veld dynamischer is dan ooit. De wereldwijde gebeurtenissen en de voortdurende digitale revolutie hebben geleid tot verschuivingen in de verwachtingen en eisen in de financiële en boekhoudkundige sector. Dit zijn de trends in finance en boekhouding die naar voren zijn gekomen in het onderzoek voor onze Salarisgids 2024.

Wervingsuitdagingen en voorzichtige benadering

In 2024 worden bedrijven geconfronteerd met een aanzienlijk tekort aan financiële professionals, maar de sterke vraag begint licht af te nemen. Dit brengt organisaties in een delicate positie, waar ze moeten jongleren met de behoefte aan talent en de druk om voorzichtig te zijn bij het aannemen van nieuwe krachten. Bedrijven moeten zorgvuldige afwegingen maken bij het uitbreiden van hun financiële teams en zijn dan ook voorzichtiger in het werven van kandidaten. De sectoren met de grootste vraag naar financiële profielen zijn Logistics, Consumer Products, FMCG, Manufacturing en Energy. De meest gevraagde openstaande vaste functies zijn Financial Controller, Accounting Clerk, Finance Manager, Business Controller en Senior Accountant. Bij tijdelijke banen wordt er het meest gezocht naar Accounting Clerks, Assistant Accountants, Credit Controllers en Bookkeepers.

Flexibiliteit blijft essentieel

Ook dit jaar is er opnieuw een voortdurende behoefte aan flexibiliteit. Werknemers verwachten dat hun werkgevers inspelen op hun behoefte aan flexibele werkregelingen, met in het bijzonder de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Daarom is het aanbieden van een flexibele werkomgeving, waarbij thuiswerken genormaliseerd wordt, van groot belang om hoogwaardige professionals aan te trekken en te behouden.

Stijgende salarissen en aanvullende voordelen

Het aanhoudende tekort aan financiële professionals heeft geleid tot aanzienlijke loonsverhogingen. Omwille van inflatie is loon dan ook de belangrijkste drijfveer bij het nemen van een beslissing voor een nieuwe baan. Door de tekorten aan financiële professionals en het aantal openstaande functies, is het niet verwonderlijk dat kandidaten gaan voor het beste loon bij meerdere aanbiedingen en er vinden sterke loononderhandelingen plaats. Niettemin groeit de behoefte aan aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden naast het basissalaris. Werknemers zoeken meer dan ooit naar extra voordelen zoals reiskostenvergoeding, bonussen, een 13e maand, en tandartsverzekering en beschikking over een bedrijfswagen. Daarbij wint de mogelijkheid om een (elektrische) fiets te leasen aan populariteit.

Factoren bij loonsverhogingen

De beslissingen over loonsverhogingen worden sterk beïnvloed door verschillende factoren. Naast het aantal jaren ervaring in de huidige functie (26%) en een eenmalige uitzonderlijke prestatie (16%), is het proactieve verzoek van werknemers (15%) een belangrijke factor bij het bepalen van lonen. Dit onderstreept de groeiende behoefte aan open communicatie tussen werkgevers en werknemers, waarbij de wensen en verwachtingen van werknemers centraal staan.

Meer blogposts...