Waarom je vandaag nog moet starten met ‘reskilling’

Geplaatst door Robert Half on 09/02/2023
Geschatte leestijd: 2 minuten

Werk je al enkele jaren voor dezelfde werkgever? En bleef je baaninhoud in die tijd ongewijzigd? Dan kan je wel eens de indruk hebben dat je op je lauweren kan rusten. Niets is echter minder waar. De arbeidsmarkt evolueert immers voortdurend. De digitalisering en nieuwe technologieën brengen nieuwe must have skills met zich mee. Zet ‘reskilling’, of jezelf omscholen, vandaag nog hoog op je prioriteitenlijst.

Reskilling, hoe begin je eraan?

De nood aan omscholing overstijgt het niveau van de individuele werknemer. Werkgevers en overheden moeten samen werk maken van de ‘reskilling-revolutie’, om ervoor te zorgen dat niemand achterblijft. Toch kan jij als werknemer ook zelf initiatief nemen.

Ga het gesprek aan met je werkgever

Nog niet in elk bedrijf is de realiteit en de nood aan reskilling doorgedrongen. Neem in dat geval zelf het initiatief en bespreek met je werkgever hoe hij of zij de komende jaren inschat. Het zou best kunnen dat dit gesprek de katalysator wordt voor de start van een reskilling-traject in jouw bedrijf. In ieder geval toon je hierdoor je gedrevenheid, vooruitziendheid en loyaliteit.

Stel jezelf en je baan in vraag

De transitie op de arbeidsmarkt kan beangstigend zijn als je huidige baan in de gevarenzone zit, maar ze brengt ook kansen met zich mee. Je wordt immers gedwongen om heel bewust na te denken over je loopbaan: hoe wil ik evolueren? Welke skills heb ik daarvoor nodig? Kan ik me volledig ontplooien bij mijn huidige werkgever? Jezelf in een nieuwe richting loodsen, doe je niet van vandaag op morgen, maar wie een duidelijk doel voor ogen heeft, heeft zeker een streepje voor.

Zet ruim in

Weet je nu al dat je je graag wil specialiseren in AI of cloud computing, of dat je je kans wil wagen in de zorgsector? Dan ben je al goed op weg. Twijfel je nog? Focus je dan op het aanleren van skills die je in tal van beroepen zal kunnen gebruiken: communicatievaardigheden, leiderschapstechnieken, analytisch denken … Hoe meer je dergelijke skills beheerst, hoe gemakkelijker je in te zetten bent voor verschillende banen en bij verschillende werkgevers.

Levenslang leren

Omscholen is nu nodig, maar het principe van levenslang blijven leren zal voor elke werknemer, in elke sector, gelden. Zie je huidige of toekomstige traject van reskilling dus niet als een eenmalige inspanning. Levenslang leren moet voor iedereen de norm worden.


Maak kennis met de ervaren recruiters van Robert Half, zodat je een getalenteerd team van medewerkers kunt samenstellen of jouw loopbaan vooruit kunt helpen. Robert Half is actief op meer dan 300 locaties wereldwijd, met kantoren in Amsterdam en Rotterdam, en kan jouw helpen waar en wanneer je dat nodig hebt.

Meer blogposts...