Nederlanders onder werktijd op zoek naar nieuwe baan

Maandag populairste dag om cv te uploaden, piek in sollicitaties na vakantieperioden

Nederlanders schromen niet de tijd van de baas te gebruiken om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Dat blijkt uit een analyse van het gespecialiseerd recruitmentbureau Robert Half. De piekmomenten voor solliciteren bevinden zich tussen 11.00 en 14.00 uur, met maandag als populairste dag. De cijfers* tonen daarnaast dat we vooral in de maanden na een vakantieperiode op zoek gaan naar een nieuwe baan.

Ruim 50% van de werkzoekenden uploadt zijn of haar cv tussen 11 uur ’s ochtends en 2 uur ’s middags. Voor de periode tussen 10.00 en 17.00 is dit bijna 92%. Bijna een op de vijf ontvangen cv’s wordt geüpload op maandagen, zaterdag (7,3%) is de minst populaire dag om te solliciteren.

Vakantietijd gebruikt voor heroriëntatie

“We zien dat mensen vaak na een periode van rust beseffen dat ze toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Mensen gebruiken de zomer- en kerstvakantie om zich te heroriënteren. Ze nemen de tijd om hun carrière onder de loep te nemen en zichzelf de vraag te stellen: waar sta ik en waar wil ik naartoe. In sommige gevallen leidt dit dus tot een zoektocht naar een baan die beter aansluit bij hun verwachtingen”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director bij Robert Half.

Dat we vaker na een periode van rust op zoek gaan naar een nieuwe baan wordt bevestigd door de verdeling van cv-uploads over het jaar: januari (10,4%) en september (10,1%) zijn de populairste maanden. Tijdens en vlak voor een vakantie houden werkzoekenden zich minder bezig met solliciteren: in december (5,7%) en juni (6,3%) uploaden kandidaten het minste aantal cv’s.

 

*Analyse van alle ontvangen cv’s via roberthalf.nl in de periode van 1 juli 2018 tot en met 30 juni 2019 met behulp van Google Analytics.