Tips voor een succesvol functioneringsgesprek

Geplaatst door Robert Half on 17/07/2023
Gemiddelde leestijd : 3 minuten

Staat er voor jou een functioneringsgesprek, voortgangsgesprek of evaluatiegesprek op de planning in de nabije toekomst? Sommige mensen vrezen dit soort gesprekken, maar dat is nergens voor nodig. Zo’n gesprek is namelijk een uitgelezen moment voor zowel jouzelf als je werkgever om tot een nog betere samenwerking te komen. Beperk je bijdrage niet tot stilzwijgend luisteren, maar grijp de gelegenheid aan om constructieve suggesties te doen en eventuele problemen of aandachtspunten aan te kaarten. Leer hier hoe je een voortgangsgesprek in jouw voordeel kunt laten uitpakken.

Wat is een voortgangsgesprek precies?

Ten eerste: een voortgangsgesprek, ook wel aangeduid als een functioneringsgesprek, is een evaluatiemoment voor je prestaties en vooruitgang binnen je functie. Dit is anders dan een evaluatiegesprek, dat vooral als afsluiter dient van een cyclus aan gesprekken. Het voortgangsgesprek biedt zowel jou als je manager de gelegenheid om de resultaten te bespreken en verwachtingen voor de toekomst vast te stellen. Een goede voorbereiding is cruciaal om ervoor te zorgen dat het gesprek constructief en succesvol verloopt. Ter voorbeeld van wat een succesvol functioneringsgesprek maakt of breekt, zijn hier enkele stappen die je kunt volgen om je goed voor te bereiden en voordelen voor jezelf uit het gesprek te halen:

1. Weet wat je mag verwachten

Zorg ervoor dat je begrijpt wat het voortgangsgesprek bij jouw bedrijf precies inhoudt. Vaak begint het met een beoordeling van je prestaties door je manager, gevolgd door het bespreken van toekomstige doelen en ontwikkelingsmogelijkheden. Informeer of er een zelfbeoordelingsformulier is dat je moet invullen en probeer een kopie te krijgen van het template dat gebruikt wordt voor voortgangsgesprekken. Dit geeft je inzicht in de onderwerpen die waarschijnlijk besproken zullen worden.

2. Documenteer je verwezenlijkingen

Neem de tijd om je verwezenlijkingen en doelen van het afgelopen jaar te evalueren. Noteer waar je staat in het behalen van deze doelen, eventuele uitdagingen die je bent tegengekomen en waarom. Verzamel voorbeelden van momenten waarop je extra inspanningen hebt geleverd om belangrijke bedrijfsdoelen te bereiken en benadruk hoe deze bijdragen hebben geleverd aan de resultaten en efficiëntie van het bedrijf. Wees niet te bescheiden en wees eerlijk over je prestaties.

3. Stel een lijst met doelen op

Denk na over je behoeften en ambities als medewerker. Maak een lijst van zowel korte- als langetermijndoelen die je wilt bereiken. Dit kunnen zaken zijn zoals het aanleren van nieuwe vaardigheden, het volgen van trajecten of het streven naar meer verantwoordelijkheden binnen het bedrijf. Het delen van deze doelen met je manager stelt hen in staat om je te begeleiden en te ondersteunen bij het realiseren van je professionele groei.

4. Communiceer regelmatig

Vermijd verrassingen tijdens het voortgangsgesprek door tijdens je werkweken regelmatig te communiceren met je manager. Bespreek je voortgang, uitdagingen en eventuele behoefte aan begeleiding ook op de werkvloer, niet alleen in het voortgangskamertje. Op die manier blijft je manager op de hoogte en kun je tijdig aanpassingen maken om aan de verwachtingen te voldoen.

5. Vergeet jezelf niet:

Wil je graag meer of andere verantwoordelijkheden? Zou je liever wat vaker thuiswerken? Verlang je naar specifieke opleidingen of een hoger loon? Wees transparant! Dit is het moment om je werkgever niet alleen te spreken over je lopende werkzaamheden en prestaties, maar ook over zaken die je zou willen veranderen om je prestaties in de toekomst hoog te houden.

Met deze tips en een goede voorbereiding maak je van je voortgangsgesprek een succesvolle en constructieve ervaring. Veel succes!

Benieuwd naar meer tips?

Meer blogposts...