Aan het solliciteren? Zo kan je aantonen dat je over een hoog AQ beschikt

Geplaatst door Robert Half on 08/01/2021

Wat is AQ?

Het AQ of adaptability-quotiënt slaat op het vermogen van een medewerker om met verandering om te gaan. Hoe snel kan een personeelslid zich heroriënteren? Denkt de medewerker vooral in problemen of in oplossingen? En hoe gaat hij of zij om met een klimaat van continue verandering? Naast IQ en EQ (emotionele intelligentie), is het een derde belangrijke factor bij de beoordeling van een kandidaat. Medewerkers met een hoog aanpassingsvermogen zijn immers noodzakelijk om bij veranderende omstandigheden de onderneming competitief en toekomstbestendig te houden. Vandaag de dag is het dan ook essentieel dat je als kandidaat blijk geeft van een hoog aanpassingsvermogen. Maar hoe doe je dat?

Hoe kan je aantonen dat je een hoog AQ hebt?

AQ in je cv

Wacht niet tot het sollicitatiegesprek om je aanpassingsvermogen in de verf te zetten. Je cv en motivatiebrief lenen zich daar uitstekend toe. Omarm jij meteen nieuwe technologieën en moderne apps of tools? Vermeld dat dan zeker in je cv. Bedacht je in het verleden een creatieve oplossing voor een acuut probleem? Leg dat dan uit in je motivatiebrief. Werkgevers willen immers weten hoe jij omgaat met bepaalde situaties, eerder dan dat je in je brief ook nog eens je werkervaring uit de doeken doet. Hoe meer je blijk geeft van probleemoplossend vermogen, hoe interessanter je wordt voor een potentiële werkgever.

Denk out of the box

Heel wat sollicitatieprocedures gaan gepaard met een voorafgaande test. Vaak word je tijdens zo’n test geconfronteerd met hypothetische situaties waarvoor je een oplossing moet bedenken. Laat ook hier je creatieve geest de vrije loop. Geef dus niet de standaardoplossing die je concurrenten ook kunnen bedenken, maar denk out of the box en argumenteer waarom je voor die oplossing kiest. Zo zal je zeker opvallen.

Sta stevig in je schoenen

Mensen met een hoog AQ zijn doorgaans ook mensen die stressbestendig zijn. Ze zien veranderingen niet als een probleem, maar als een spannende uitdaging of zelfs als een opportuniteit. Het is dan ook belangrijk dat je tijdens het sollicitatiegesprek kalm en beheerst blijft. Zo geef je meteen de indruk dat stresserende situaties je niet onderuithalen.

Wat als?

Een rekruteerder die wil polsen naar jouw AQ, zal heel vaak ‘wat-als-vragen’ stellen. Elk antwoord dat je geeft zal in vraag worden gesteld of er wordt nagegaan of je wel een plan B klaar hebt. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Blijf rationeel nadenken en verwijs waar mogelijk naar eerdere ervaringen waarin je met dezelfde creativiteit een probleem hebt kunnen oplossen.

Meer blogposts...