Multicultureel leiderschap: een boost voor internationaal succes en innovatie

Geplaatst door Robert Half on 15/06/2023
Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Leidinggevenden die de ins en outs van hun markt kennen, zijn essentieel voor commercieel succes. Maar wat als een bedrijf andere oorden opzoekt? Fabrice Coudray, Managing Director Executive Search bij Robert Half, zoomt in op het belang van multicultureel leiderschap en lokale kennis, en bekijkt welke teams een boost zijn voor internationaal succes en innovatie.

Anno 2023 is de wereld één grote marktplaats en kennen leidinggevende teams slechts één grens: de mate waarin ze kunnen voldoen aan de vraag. Die benadering vergt een diepgaande kennis van de buitenlandse markt, inclusief de nuances op het gebied van taal, communicatie en zakelijke gebruiken.

Directeurs brengen soms jaren in het buitenland door om nieuwe projecten uit de grond te stampen, relaties uit te bouwen en verslag uit te brengen bij het hoofdkantoor. Maar het internationale model evolueert gestaag en heel wat leidinggevende teams werven vandaag plaatselijke experts aan die vertrouwd zijn met de lokale markt. Iemand die geboren en getogen is in het land, heeft immers altijd een streepje voor en kan ook deel uitmaken van de raad van bestuur.

Sinds de COVID-19-pandemie is het potentieel voor diverse leiderschapsteams bovendien sterk toegenomen. Leidinggevenden zijn niet langer gebonden aan één land: bedrijven hebben tegenwoordig mensen over heel de wereld ter beschikking, die dankzij moderne technologieën met elkaar in contact blijven en een aantal keer per jaar samenkomen. De vraag naar multiculturele leiderschapsteams is groot, en ze zijn vandaag makkelijker dan ooit samen te stellen.

Een multicultureel leiderschapsteam uitbouwen

Stel dat een bedrijf wil uitbreiden buiten zijn thuisbasis en nieuwe markten wil verkennen. Dan moet het in de eerste plaats afstappen van de vertrouwde mindset van lokaal zakendoen, en dat kan het best door leidinggevenden uit andere landen aan te werven. De diversiteit in cultuur, kennis en mindset is een fundament voor betere prestaties, creëert een vliegende start voor internationale ambities en geeft innovatie een boost.

Maar het heeft geen enkele zin om buitenlandse mensen op te nemen in de raad van bestuur 'omdat het zo hoort'. Aan het begin van het proces, wanneer de CEO de beste aanpak overweegt, is het belangrijk om de juiste vragen te stellen en dan in lijn met die strategie nieuwe leidinggevenden aan te werven:

  • Wat zijn onze plannen voor de komende vijf jaar?
  • Waar doen we momenteel zaken en waar willen uitbreiden?
  • Hoe zijn we van plan om dat te doen?
  • Is het nuttig om verschillende nationaliteiten in het leidinggevende team te hebben?
  • Staan we open voor die benadering?

Als een bedrijf bijvoorbeeld in Frankrijk gevestigd is en actief is op de lokale markt, dan kan de CEO gewoon iemand uit Frankrijk aanwerven voor de raad van bestuur. Maar als dat bedrijf wil uitbreiden naar andere Europese markten, of zelfs naar Afrika, Azië of Amerika, dan doet de CEO er goed aan om nieuwe expertise, kennis en mindsets binnen te halen. Dat geldt vooral wanneer er sprake is van gespecialiseerde skills.

Een Europees import- en exportbedrijf in de voedingssector moet bijvoorbeeld weten hoe fruit kan worden ingekocht uit Zuid-Amerika. Dat kan uiteraard vanuit een kantoor in Londen, Parijs of Frankfurt, maar heeft het bedrijf dan ook echt inzicht in de teeltseizoenen, de uitdagingen van de boeren en de lokale commerciële realiteit? Een groot deel van die ervaring ligt bij mensen in het land van herkomst, die evengoed deel kunnen uitmaken van een mobiel of verspreid leidinggevend team.

Diversiteit maakt het verschil

Een multicultureel en divers leidinggevend team moet de strategie en ambities van een bedrijf volgen, en zeker niet omgekeerd. Maar als een bedrijf andere oorden wil opzoeken en wil groeien op verschillende markten, dan maakt de combinatie van gespecialiseerde kennis met een flexibele bedrijfsvoering het verschil voor de toekomst.

Stel dat twee bedrijven met dezelfde omzet en dezelfde internationale doelen op een dag dit pad zouden inslaan: het ene met een leidinggevend team uit hetzelfde land, en het andere met een combinatie van nationaliteiten. Dan ben ik ervan overtuigd dat het tweede bedrijf sneller een groter marktaandeel zal verwerven. Op weg naar wereldwijde expansie legt lokale kennis immers heel wat gewicht in de schaal en is het zelfs essentieel om innovatie een boost te geven.

Boardroom Navigator 2023

Benieuwd naar meer inzichten in prioriteiten, trends en uitdagingen voor executive commitees en private equity investeerders?

Download de Boardroom Navigator

Meer blogposts...