Business partnerships – vijf stappen om aan de slag te kunnen gaan

Quote

1. Bepaal uw doelstellingen

Aangezien ieder bedrijf uniek is, is de eerste stap naar een doeltreffende implementatie het bepalen wat business partnerships voor uw organisatie betekenen en wat de bedrijfsleiding wil bereiken. Veranderen omwille van het veranderen is geen optie: het is essentieel om specifieke interdepartementale doelstellingen vast te leggen die op één lijn liggen met de algemene bedrijfsstrategie.

2. Voer een competentieaudit uit

Bepaal welke competenties er al in het bedrijf bestaan en bekijk welke teamleden niet alleen de vereiste technische capaciteiten en ‘soft skills’ maar ook inzicht in het bedrijf en communicatieve vaardigheden in huis hebben om met andere business units samen te werken. Knowhow van uw eigen werknemers en hun doelen wat betreft business partnering zullen voor het financeteam als richtlijnen dienen. Het ontwikkelen van de talenten binnen uw bedrijf door middel van begeleidingsprogramma’s, professionele ontwikkeling en managementopleidingen kan helpen bij het vinden van potentiële business partners die u wellicht over het hoofd hebt gezien.

3. Voer een systeem- en procesbeoordeling uit

Zodra het juiste talent gevonden is, is het belangrijk dat deze mensen toegang hebben tot de noodzakelijke informatie en rapporten waardoor ze toegevoegde waarde kunnen bieden. Kennis van de doelstellingen van iedere afdeling en het aanleveren van gegevens om belangrijke initiatieven te ondersteunen, zorgen ervoor dat de kloof tussen finance en de rest van het bedrijf wordt overbrugd.

4. Huur een tijdelijke oplossing in

Een interim-manager kan uw bedrijf helpen om de verandering naar een business-partnership-omgeving in goede banen te leiden of de lopende uitvoering daarvan te ondersteunen. Tijdelijk personeel kan tevens werknemers begeleiden of helpen om de achterstand van het dagelijkse werk weg te werken terwijl de verandering plaatsvindt. De consultants van Robert Half Management Resources werken met bedrijven samen om de omvang en het gewenste resultaat van het project te bepalen en zoeken tevens deskundigen met de juiste vaardigheden en ervaring om de business partnerships succesvol te implementeren.

5. Stel extern talent vast

Het vinden van extern talent voor business-partnership-functies kon tot voor kort een behoorlijke uitdaging zijn. Wervingsmanagers moeten daarom eerdere werkervaring van potentiële kandidaten kritisch beoordelen en bekijken hoe ze bij hun vorige werkgever commercieel inzicht hebben verworven. Ga op zoek naar kandidaten met een sterk gevoel voor databewerking, financiële analyse en controlling-expertise in combinatie met doeltreffende intermenselijke en communicatieve vaardigheden.

Overweeg in het sollicitatiegesprek zeker ook situationele en competentiegerichte scenario’s. Door te vragen aan kandidaten hoe zij technische accounting zouden uitleggen aan een publiek zonder financiële achtergrond krijgt u een beter inzicht in hun vermogen om met diverse afdelingsteams samen te werken. Door kandidaten bovendien een praktijkopdracht te geven als voorbeeld hoe finance met de IT- of HR-afdeling kan samenwerken, zult u gemakkelijker kunnen vaststellen of zij snel en strategisch kunnen denken terwijl u hun stap-voor-stapbenadering van de situatie kunt beoordelen.

 

Deze pagina delen