Opmaak bijzaak? Hoe de layout van je cv het verschil kan maken

Geplaatst door Robert Half on 19/09/2017

Natuurlijk draait je cv in eerste instantie om de inhoud. Maar dat betekent niet dat de opmaak ervan bijzaak is. Want juist het uiterlijk van je cv kan het verschil maken en degene die jouw document onder ogen krijgt, net dat zetje in de rug geven om je uit te nodigen op een sollicitatiegesprek. En het tegenovergestelde is ook waar: een slordig en onoverzichtelijk cv kan ervoor zorgen dat je juist niet voor een gesprek wordt uitgenodigd. Want als je zelfs je cv niet voldoende aandacht geeft om te zorgen dat deze perfect is, hoe slordig ben je dan in je werk? Hoe je je cv een overzichtelijke en professionele layout geeft, lees je in dit blog.

Lettertype

Het lijkt van ondergeschikt belang, maar een lettertype kan elk document maken of breken. Je kunt je bijvoorbeeld wel voorstellen dat een cv geheel in het Comic Sans-font, niet al te professioneel overkomt. Zorg dus voor een leesbaar lettertype, zoals de klassiekers Times New Roman of Georgia (met schreef) of het schreefloze Arial of Helvetica – de meest gebruikte lettertypes in cv’s. Maak de letters zwart en zet ze op een witte achtergrond. Vind je dit te saai? Stop je creativiteit dan in andere elementen, zoals gekleurde tussenkopjes, belijning of indeling.

Afbeeldingen

Een afbeelding van jezelf in je cv opnemen is sowieso een goed idee. Een potentiële werkgever heeft zo direct een beeld van wie hij voor zich krijgt als hij je uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Zorg voor een representatieve foto van jezelf met een professionele en zakelijke uitstraling. Onderbreek hierbij niet de belangrijke tekst van het document, maar plaats de afbeelding op een logische plaats in jouw cv, bijvoorbeeld naast je personalia.

Overzichtelijkheid

Zoals gezegd mag je je in een cv – tot op zekere hoogte – best creatief zijn, zeker als dat past bij de functie waarnaar je solliciteert of de bedrijfscultuur. Zorg er hierbij wel voor dat het een overzichtelijk document blijft. Gebruik opsommingen met bullets en geef verschillende onderdelen een eigen kopje. Dat is overzichtelijker dan een lange lap tekst. Laat belangrijke termen opvallen door ze vet te drukken of te onderstrepen (maar gebruik dit weer niet te veel door elkaar). En zet niet te veel op één bladzijde; verspreid het liever over meerdere pagina’s.

Wees consequent

Een slordig cv komt vaak door inconsequenties. Een tekst waarbij de ene alinea wel is uitgelijnd en de ander niet, bijvoorbeeld. Of gebruik van verschillende lettertypen, opsommingstekens of lettergrootte door elkaar heen. Check je cv voordat je hem uitstuurt dus altijd goed op punten en komma’s. En sla ‘m op als pdf om te voorkomen dat de opmaak verspringt. Want eenmaal op het bureau (of in de inbox) van je mogelijke nieuwe baas, is er geen weg meer terug.

Zeker weten dat de opmaak van jouw cv klopt? Download dan onze gratis cv-template!

Het curriculum vitae of cv bepaalt de eerste indruk die een potentiële werkgever van je krijgt. Besteed dus voldoende aandacht aan de inhoud en opmaak ervan.

Download gratis onze cv-template en vergroot je kans op een sollicitatiegesprek.

  1. Download het voorbeeld als Word-bestand
  2. Vul je gegevens in
  3. Exporteer als PDF-bestand
  4. Mail je splinternieuwe cv samen met motivatiebrief naar bedrijven
  5. Stuur je cv zeker ook naar Robert Half, we helpen je graag met je zoektocht
  6. Print en neem het mee naar je eerste gesprek

Meer blogposts...